Domácí kynuté buchty s marmeládou – jemné, nadýchané a vždycky se povedou recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 6 porcí
  • 110 minut
Jan, 12. 08. 2025

Tradiční recept na domácí kynuté buchty plněné marmeládou: přesné suroviny, kvásek, postup krok za krokem, časy a počet porcí. Nadýchané jako od babičky.

Poctivé buchty z kynutého těsta jsou sázka na jistotu. Tohle těsto je jemné, vláčné a krásně drží náplň. Díky klasickému kvásku z čerstvého droždí a krátkému dokynutí na plechu budou buchty nadýchané a voňavé. Plnit je můžete povidly, marmeládou i džemem – podle chuti a sezóny.

Pro 6 porcí

Ingredience

Kvásek:

Těsto:

Náplň a dokončení:

Postup přípravy

  • Kvásek (10 min) Droždí rozdrobte do misky, přidejte cukr, lžíci mouky a vlažné mléko. Promíchejte a nechte na teplém místě vzejít (povrch napění).
  • Těsto (10 min) Do mísy dejte mouku, cukr a sůl. Přidejte vejce, vzešlý kvásek, vlažné mléko a rozpuštěné máslo. Vypracujte hladké, pružné těsto (ručně nebo háky).
  • První kynutí (45 min) Mísu zakryjte a nechte kynout, až těsto zdvojnásobí objem.
  • Tvarování (15 min) Těsto vyklopte na lehce pomoučený vál, rozdělte na 12 dílů. Každý kousek zploštěte, doprostřed dejte lžičku marmelády, pečlivě uzavřete švem dolů a zformujte bochánek.
  • Dokynutí (10–15 min) Buchty skládejte na plech s pečicím papírem (nebo do vymazaného pekáče) těsněji k sobě. Volně přikryjte a nechte ještě 10–15 minut kynout. Potřete rozšlehaným vejcem.
  • Pečení (20–25 min) Pečte v troubě předehřáté na 180 °C do zlaté barvy, přibližně 20–25 minut. Po vytažení můžete povrch lehce potřít rozpuštěným máslem pro lesk a vláčnost.

Tip: Náplň volte hustou, aby při pečení nevytékala. Skvělé jsou i povidla, tvaroh, mák či ořechy.

Celková doba přípravy

  • Aktivně: 35–40 min

  • Kynutí: 55–60 min

  • Pečení: 20–25 min

  • Celkem: cca 1 h 50 min – 2 h

Počet porcí

12 buchet

Závěr

Tyhle buchty jsou přesně ta chuť domova – nadýchané, máslové a štědře plněné. Nejlepší jsou lehce vlažné, ale skvěle chutnají i druhý den. Recept snadno obměníte podle náplně a velikosti – menší kousky jsou ideální na cesty, větší potěší u nedělní kávy.