Domácí džem z černého rybízu: Tradiční recept plný chuti a vitamínů

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 20 minut
Jan, 24. 06. 2025

Černý rybíz je jedním z nejzdravějších druhů ovoce, který se hodí nejen na letní koláče, ale i na výrobu výtečného džemu. Tento starý recept bez použití želírovacích prostředků sází na jednoduchost a maximální zachování přírodní chuti i prospěšných látek. Výsledkem je džem, který vás zahřeje i uprostřed zimy.

Pro 8 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava rybízu Rybíz zbavte stopek, důkladně omyjte a nechte okapat. Pro urychlení schnutí ho můžete rozložit na čistou utěrku.
  • Příprava sirupu V širokém hrnci smíchejte 250 ml vody a 250 g cukru. Přiveďte k varu a za stálého míchání vytvořte čirý sirup.
  • Vaření po dávkách Do sirupu přidejte hrnek rybízu a vařte zhruba 6 minut od bodu varu. Během vaření sbírejte pěnu a mírně promíchávejte. Poté přidejte další část cukru a rybízu a opakujte postup, dokud nezpracujete všechny suroviny.
  • Zahuštění a dokončení Jakmile je všechen rybíz a cukr přidaný, vařte ještě 5–10 minut na mírném plameni. Hustotu ověřte kapkou džemu na studeném talířku – pokud neteče, je hotovo.
  • Zavaření Džem ještě horký plňte do sterilizovaných sklenic. Ihned zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte pomalu vychladnout.

Celková doba přípravy

Příprava: 20 minut

Vaření: 40–60 minut

Počet porcí: cca 6–8 sklenic po 250 ml

Závěr

Tento domácí džem z černého rybízu si vás získá nejen svojí výraznou chutí, ale i jednoduchostí přípravy. Není potřeba žádná chemie – jen rybíz, cukr a trocha času. V zimě vás potěší jako pomazánka na čerstvý chléb, příloha k palačinkám i náplň do cukroví. Uchovejte si chuť léta na lžičce a dopřejte si porci zdraví každý den.