Upečte si domácí chléb snadno a rychle – lepší než z pekárny! recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 1 porce
  • 60 minut
Jan, 06. 01. 2025

Pečení domácího chleba bylo pro naše předky denní rutinou a tradicí. Dnes je tato dovednost spíše vzácností, ale díky tomuto jednoduchému receptu si můžete dopřát čerstvý, voňavý a křupavý chléb přímo z vaší trouby. Překonejte kupovaný chléb a užijte si radost z vlastního pečení!

Pro 1 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava těsta: V míse smíchejte mouku, vodu, droždí a sůl. Důkladně promíchejte, až vznikne lepivé těsto. Mísu zakryjte utěrkou a nechte těsto kynout při pokojové teplotě minimálně 12 hodin (ideálně přes noc).
  • Příprava na pečení: Troubu předehřejte na 230 °C. Do trouby vložte zapékací mísu s poklicí a nechte ji dobře předehřát (minimálně 15 minut).
  • Pečení chleba: Vykynuté těsto posypte semínky dle chuti. Na pracovní plochu si položte pečicí papír, na který těsto přemístíte. Opatrně ho vložte do rozpálené mísy, přikryjte poklicí a pečte 30 minut.
  • Dokončení pečení: Po 30 minutách sejměte poklici a chléb pečte dalších 15–20 minut, dokud nezíská zlatavou barvu a křupavou kůrku.
  • Servírování: Upečený chléb vyjměte z trouby a nechte ho na mřížce zcela vychladnout. Nakrájejte na plátky a vychutnejte si jeho dokonalou chuť.

Celková doba přípravy:

  • Příprava těsta: 10 minut
  • Kynutí těsta: 12 hodin
  • Pečení: 45–50 minut
  • Celkem: přibližně 13 hodin

    Tipy na servírování:

    Tento domácí chléb skvěle chutná s máslem, domácí marmeládou nebo k sytým polévkám. Pokud chcete experimentovat, přidejte do těsta bylinky, sušená rajčata nebo česnek.

    Dobrou chuť! Tento recept si určitě oblíbíte a bude se vám vracet do kuchyně pravidelně.