Domácí chléb jen ze 4 surovin – snadný recept pro každého

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 80 minut
Jan, 23. 05. 2025

Čerstvě upečený domácí chléb, který zvládnete bez hnětení i bez pekárny, potřebuje jen 4 základní suroviny. Ideální pro začátečníky i zkušené pekaře – stačí pár minut přípravy a trpělivost při kynutí.

Pro 10 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava kvásku a těsta Do větší mísy nalijte vlažnou vodu a rozmíchejte v ní droždí. Přidejte hladkou mouku a sůl. Vařečkou promíchejte, až vznikne lepkavé těsto. Nehněťte – při míchání jen zakomponujete všechny suroviny.
  • První kynutí Mísu zakryjte čistou utěrkou a nechte kynout 2–3 hodiny při pokojové teplotě, dokud se objem téměř nezdvojnásobí.
  • Tvarování a druhé kynutí Na pomoučeném povrchu těsto jemně vytvarujte do bochníku bez dalšího hnětení. Přeneste ho na papír na pečení, zakryjte a nechte 30 minut odpočívat.
  • Pečení chleba Troubu předehřejte na 230 °C. Do trouby vložte prázdný litinový hrnec (nebo zapékací nádobu s odnímatelným víkem). Bochník přesuňte do rozehřáté nádoby (pomocí papíru), povrch nařízněte ostrým nožem. Přiklopte víkem a pečte 30 minut. Poté sejměte víko a pečte dalších 15 minut dozlatova.
  • Chlazení Hotový chléb vyjměte a nechte 30 minut chladnout na mřížce. Teprve potom krájejte, aby se střídka nesrazila.

Celková doba přípravy a výnos

  • Příprava těsta: 5 min

  • První kynutí: 2–3 hodiny

  • Druhé kynutí: 30 min

  • Pečení: 45 min

  • Chlazení: 30 min

  • Celkem: cca 3 – 4 hodiny

  • Výnos: 1 velký bochník (10–12 plátků)

Závěr

Recept na domácí chléb z pouhých čtyř surovin dokazuje, že skvělého výsledku dosáhnete i bez složitých postupů a vybavení. Nadýchaná střídka a křupavá kůrka potěší celou rodinu, ať už ho podáváte se snídaní, jako přílohu k polévce nebo na svačinu. V