Domácí chléb bez hnětení: jednoduchý a spolehlivý recept, který chutná lépe než z pekárny

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 1 porce
  • 55 minut
Jan, 11. 12. 2025

Domácí chléb, který zvládnete během hodiny, je ideální pro každodenní pečení. Je vláčný, nadýchaný a má příjemně křupavou kůrku.

 Nepotřebujete žádné speciální vybavení ani náročné techniky. Stačí pár základních surovin, krátká příprava a výsledek vás překvapí svou vůní, křupavou kůrkou a nadýchaným středem. Recept je ověřený, časově nenáročný a vhodný i pro úplné začátečníky.

Pro 1 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava těsta Do větší mísy nasypte mouku, sůl a cukr. Přidejte sušené droždí (nebo rozmíchané čerstvé droždí v troše vody) a zalijte teplou vodou. Vařečkou nebo rukou promíchejte, až vznikne měkké soudržné těsto.
  • Přidání oleje Do téměř hotového těsta přidejte olej a krátce zapracujte. Těsto se nehněte – stačí jen promíchat, aby se suroviny spojily.
  • Kynutí Mísu přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout přibližně 40 minut. Těsto by mělo znatelně zvětšit svůj objem.
  • Tvarování a příprava na pečení Vykynuté těsto přesuňte do formy na chléb. Formu vyložte pečicím papírem nebo ji lehce vymažte olejem.
  • Pečení Chléb vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte 35–40 minut, dokud kůrka nezezlátne. Hotový chléb poznáte také podle dutého zvuku při poklepání na spodní stranu.
  • Chlazení Po upečení nechte chléb vychladnout na mřížce, aby zůstal krásně křupavý.

Rychlé informace o receptu

Porce: 1 bochník

Doba přípravy: 10 minut

Doba kynutí: 40 minut

Doba pečení: 35–40 minut

Celkový čas: cca 55–60 minut

Závěr

Perfektně chutná s máslem, marmeládou nebo jen se špetkou soli. Díky jednoduchosti tohoto receptu už nebude potřeba kupovat pečivo v obchodě – domácí varianta vás přesvědčí svou chutí i vůní.