Domácí buchty s tvarohem: Recept na vláčné a nadýchané buchty jako od babičky recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 30 minut
Jan, 30. 04. 2025

Milujete tradiční české buchty? Vyzkoušejte tento osvědčený recept na domácí buchty s tvarohem – měkké, voňavé a plněné bohatou tvarohovou náplní s pomerančovým aromatem a kapkou rumu. Tyto buchty se hodí nejen ke kávě nebo čaji, ale i jako sladká snídaně či svačina pro celou rodinu.

Pro 12 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na tvarohovou náplň:

Postup přípravy

  • Příprava kvásku: Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr a lžíci mouky. Promíchejte a nechte 10 minut stát, než se vytvoří kvásek.
  • Zadělání těsta: Do mísy nasypte mouku, přidejte špetku soli, žloutky, rozpuštěné máslo a připravený kvásek. Vypracujte hladké, nelepivé těsto. Přikryjte utěrkou a nechte kynout asi 1 hodinu.
  • Tvarohová náplň: Tvaroh smíchejte s vejcem, cukrem, pomerančovým cukrem, nastrouhanou kůrou a rumem. Náplň by měla být hustší, aby zůstala uvnitř buchty.
  • Tvarování buchet: Vykynuté těsto rozdělte na stejně velké kousky, do každého zabalte lžičku náplně a vytvarujte buchtu. Buchty pokládejte na plech vyložený pečicím papírem těsně vedle sebe.
  • Kynutí a pečení: Potřete buchty rozpuštěným máslem a nechte je ještě 15 minut kynout. Pečte ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 30 minut dozlatova.
  • Změknutí po upečení: Hned po vytažení buchty lehce postříkejte vodou a přikryjte čistou utěrkou – zůstanou krásně měkké.

⏱ Celková doba přípravy:

Příprava: 30 minut

Kynutí: 75 minut

Pečení: 30 minut

Celkem: cca 2 hodiny 15 minut

🍽 Počet porcí:

Přibližně 20–24 buchet

💬 Závěr

Domácí buchty s tvarohem patří mezi klasické české pečivo, které nikdy nezklame. Jemné kynuté těsto a vláčná tvarohová náplň s vůní pomeranče vás vrátí do časů dětství a rodinných nedělí. Ať už je podáváte teplé nebo vychladlé, zaručeně zmizí z plechu během chvilky.