Cuketová pomazánka s mrkví a bylinkami do sklenic (vydrží celou zimu) recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 5 porcí
  • 70 minut
Jan, 21. 08. 2025

Hledáte univerzální domácí pomazánku na topinky, čerstvý chléb i do toustů? Tahle cuketová pomazánka s mrkví, cibulí, česnekem a bylinkami je přesně ono. Je voňavá, lehce pikantní a díky krátké pasterizaci ji můžete mít ve spíži připravenou po celý rok. Z jedné várky vznikne pět úhledných skleniček – ideální i jako jedlý dárek.

Pro 5 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava cukety Cuketu oloupejte, vydlabejte semínka a nahrubo nastrouhejte. Zamíchejte se solí a nechte 10–15 minut pustit šťávu. Poté důkladně vymačkejte.
  • Zeleninový základ Mrkev očistěte a nahrubo nastrouhejte. Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek na tenké plátky. V hlubší pánvi rozehřejte olej, zesklovaťte cibuli s česnekem, přidejte mrkev a restujte 3–4 minuty.
  • Dušení s cuketou a kořením Vmíchejte vymačkanou cuketu, oregano, provensálské bylinky, feferonku a sladkou papriku. Restujte a míchejte, až zelenina změkne a část tekutiny se odpaří.
  • Dochucení a zahuštění Přidejte rajčatový protlak, jablečný ocet a cukr. Promíchejte a ještě 3–5 minut prohřívejte. Dle chuti dosolte či doostřete.
  • Mixování Směs stáhněte z ohně a rozmixujte do hladké pasty (ponorným mixérem).
  • Plnění sklenic a pasterizace Horkou pomazánku plňte do čistých, ideálně sterilovaných skleniček, okraje otřete a pevně uzavřete. Sklenice postavte do hrnce s vodou sahající do 2/3 výšky sklenic, od bodu varu pasterizujte 15 minut. Vyndejte, nechte zcela vychladnout.
  • Skladování Kontrolujte zatažená víčka. Skladujte v chladu a temnu. Po otevření uchovávejte v lednici a spotřebujte do 5–7 dnů.

Počet porcí: 5 skleniček (200 ml)

Celková doba přípravy: cca 70 minut (+ chladnutí)

Tipy

  • Pikantnost regulujte feferonkou; pro dětskou verzi ji vynechte.

  • Skvělé na topinky, do wrapů, jako dip s jogurtem nebo jako základ rychlé omáčky na těstoviny.

Závěr

Cuketová pomazánka z pevných sezónních surovin je důkazem, že „zavařit“ se dá ajťácky rychle a s výborným výsledkem. Jedna várka vám ušetří spoustu času při přípravě svačin a rychlých večeří – a chutí se hravě vyrovná oblíbeným kupovaným pomazánkám. Udělejte si zásobu, zimu máte vyřešenou.