Čokoládový koláč „Ranní rosa“ s tvarohovými kuličkami – efektní dezert bez složitostí recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 45 minut
Jan, 20. 08. 2025

Hledáte čokoládový koláč, který vypadá jako z cukrárny, ale zvládnete ho doma bez stresu? „Ranní rosa“ kombinuje vláčné kakaové těsto, jemné tvarohové kuličky a jednoduchý vanilkový krém. Na řezu se objeví typické „kapky rosy“, takže koláč vypadá i chutná skvěle ke kávě, na oslavu i na nedělní stůl.

Pro 10 porcí

Ingredience

Těsto:

Tvarohové kuličky:

Krém:

Postup přípravy

  • Tvarohové kuličky: V míse promíchejte tvaroh, cukr, vejce a kokos. Z hmoty vytvarujte kuličky o velikosti menší švestky a dejte je na 20 minut ztuhnout do mrazáku.
  • Těsto – základ: Máslo utřete s cukrem do pěny. Přidejte vejce a vyšlehejte dohladka. Vmíchejte zakysanou smetanu a mléko. Zapracujte prosátou mouku s práškem do pečiva – vznikne hustší těsto (řidší než linecké, hustší než palačinkové).
  • Dvě vrstvy: Do vymazané nebo papírem vyložené formy (Ø 24–26 cm) rozetřete polovinu světlého těsta. Do zbytku těsta zamíchejte kakao a naneste jako horní vrstvu, povrch zarovnejte.
  • Vložení kuliček a pečení: Z mrazáku vyndejte kuličky a jemně je vtlačte skrz těsto až ke dnu formy (pravidelně po celé ploše). Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 45 minut. Nechte vychladnout ve formě.
  • Vanilkový krém: Vejce prošlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem, vmíchejte mouku. Za stálého míchání tenkým pramínkem přilévejte mléko. Vařte na mírném plameni 3–4 minuty do zhoustnutí a nechte zcela vychladnout (povrch přikryjte fólií, aby se nevytvořil škraloup).
  • Dokončení: Koláč vyjměte z formy, potřete vychladlým krémem a povrch případně poprašte kakaem přes sítko. Nechte alespoň hodinu v chladu proležet.

Počet porcí: 10–12

Celková doba přípravy: cca 3 hodiny (aktivně 45 minut • mrazení kuliček 20 minut • pečení 45 minut • chlazení a proležení min. 1 hodina)

Tipy

  • Tvarohové kuličky můžete obměnit přidáním citronové kůry nebo vanilky.

  • Pro výraznější čoko chuť vyměňte 1 lžíci mouky v těstě za kvalitní kakao.

  • Krém bude extra hladký, pokud mouku nahradíte 2 lžícemi kukuřičného škrobu.

Závěr

„Ranní rosa“ boduje efektním vzhledem i jednoduchostí. Tvarohové kuličky dodají řezu typický vzor, kakaové těsto je vláčné a vanilkový krém všechno krásně zjemní. Koláč chutná nejlépe po odležení – připravte ho klidně den před podáváním a užijte si bezpracní „wow“ efekt.