Chlebové lívanečky – recept na jemné a nadýchané slané lívance

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 4 porce
  • 30 minut
Jan, 11. 06. 2025

Chlebové lívanečky jsou rychlé, levné a univerzální slané pečivo, které se hodí jako příloha k hlavním jídlům, do bufetu nebo jen tak na večeři. Díky jednoduchým surovinám a křupavému povrchu s měkkým vnitřkem si získají místo v každé kuchyni.

Pro 4 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava těsta V míse smíchejte mouku a sůl. Uprostřed vytvořte důlek a přidejte droždí, mléko a olej. Zalijte teplou vodou a míchejte vidličkou, dokud se suroviny nespojí.
  • Hnětení Až bude těsto příliš husté na míchání vidličkou, pokračujte rukama. Hněťte asi 10 minut, dokud se nevytvoří hladká a pružná koule. V případě potřeby lehce podsypte moukou.
  • Kynutí těsta Těsto přikryjte čistou bavlněnou utěrkou a nechte kynout na teplém místě 2–3 hodiny, dokud nezdvojnásobí objem.
  • Tvarování lívanečků Těsto rozdělte na čtyři části, z každé vytvořte kouli a nechte je ještě hodinu kynout. Poté každou kouli zploštěte rukama nebo válečkem.
  • Smažení Na pánvi rozehřejte olej a lívanečky smažte po obou stranách do zlatova – přibližně 5–6 minut celkem. Po usmažení je odkládejte na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk.

Celková doba přípravy

20 minut příprava + 3–4 hodiny kynutí + 10 minut smažení = cca 4,5 hodiny (aktivně 30 minut)

Počet porcí

4 kusy (4 porce)

Závěr receptu

Chlebové lívanečky jsou skvělou alternativou ke klasickému pečivu. Nadýchané těsto a jemně křupavý povrch vytvářejí dokonalý základ pro různé slané náplně nebo jako příloha k masovým pokrmům. Vyzkoušejte je třeba s česnekovým dipem, pečenými rajčaty nebo rozpečeným sýrem. Jednoduchý a chutný recept, který si oblíbíte na první ochutnání.