Zapomeňte na kupovaný chléb – tento domácí recept vás dostane!

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 1 porce
  • 118 minut
Jan, 06. 01. 2025

Milujete vůni a chuť čerstvě upečeného chleba? Připravte si nadýchaný a křehký domácí chléb, který svou chutí i strukturou předčí každý kupovaný. Tento jednoduchý recept s přehledným návodem vás provede krok za krokem a promění vaše pečení v radost. Jakmile ho vyzkoušíte, už nebudete chtít jinak!

Pro 1 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava kvásku: Do mísy nalijte vlažnou vodu, přidejte droždí a důkladně promíchejte, dokud se droždí nerozpustí. Nechte směs chvíli odpočinout.
  • Příprava těsta: Do mísy přidejte mouku a sůl. Vypracujte hladké a pružné těsto (ručně nebo pomocí robota). Mísu zakryjte utěrkou a nechte těsto kynout na teplém místě asi 60 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  • Tvarování chleba: Vykynuté těsto přesuňte na lehce pomoučený povrch. Jemně ho vytvarujte do požadovaného tvaru bochníku. Vrchní část chleba lehce pomoučte a vytvořte nožem jemné zářezy.
  • Pečení: Chléb vložte do pečicího sáčku (nebo na plech vyložený pečicím papírem). Nechte ho ještě 20 minut odpočinout. Troubu předehřejte na 220 °C. Pečte 25 minut, dokud nebude chléb krásně zlatavý a jeho kůrka křupavá.
  • Servírování: Po upečení nechte chléb vychladnout na mřížce, aby se kůrka udržela křupavá. Poté si ho můžete vychutnat s máslem, marmeládou nebo jako přílohu k polévkám.

Celková doba přípravy:

  • Příprava těsta: 10 minut
  • Kynutí těsta: 60 minut
  • Odpočinek před pečením: 20 minut
  • Pečení: 25 minut
  • Celkem: přibližně 1 hodina 55 minut

Tipy na pečení:

  • Přidejte do těsta semínka, bylinky nebo sušená rajčata pro jedinečnou chuť.
  • Pečicí sáček zajistí dokonalé podmínky pro kynutí i pečení, ale můžete použít i zapékací mísu s poklicí.

Dobrou chuť! Tento chléb si zamilujete a bude vaším favoritem při každé příležitosti.