Skvělé česnekové placky podle slovenského receptu z Tater

Ingredience

  • 300 g hladké mouky
  • 200 ml vlažné vody
  • 20 g čerstvého droždí (½ kostky)
  • 1 lžičku kr. cukru
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku celé kmínu
  • 2 lžíce oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce vody
  • 2 lžíce rozpuštěného sádla
6x
0 Kcal
00:00
Střední

Postup přípravy

  1. Nejdříve si připravíme kvásek. Ve vodě rozdrobíme droždí a rozmícháme cukr. Do druhé misky nasypeme mouku, sůl, kmín a přidáme i olej a nakonec i kvásek.
  2. Rukama prohněteme hladké, vláčné těsto a vypracujeme bochník, který jen posypeme trochou mouky a necháme vykynout.
  3. Když těsto zdvojnásobí svou velikost, prohněteme ho rukama a přendáme na plech vyložený pečícím papírem (papír je dobré malinko navlhčit vodou).
  4. Těsto přetáhněte do tvaru bochníku nebo placky o tloušťce asi 2 cm. Povrch rovnoměrně potřeme směsí oleje, utřeného česneku a vody. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi půl hodinu při teplotě 180 stupňů.
  5. Vyjmeme z trouby, potřeme trochou studené vody a necháme vychladnout na roštu, přikryté utěrkou.
  6. My s manželem milujeme česnek, proto jsem se rozhodla ještě před pečením zapíchat do těsta pár česnekových stroužků nakrájených na poloviny.
  7. Také jsme si posypali placky ještě trochou kmínu.