Česnekové pečené brambory z trouby: křupavá příloha, která mizí ze stolu recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 2 porce
  • 50 minut
Jan, 21. 08. 2025

Hledáte rychlou a výrazně česnekovou přílohu, která skvěle sedne ke kuřeti, vepřovým pečením i rybě? Tyhle pečené brambory jsou jednoduché, voňavé po rozmarýnu a zvenku krásně křupavé, uvnitř krémové. Jednou je vyzkoušíte a jiné už dělat nebudete.

Pro 2 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Předvaření brambor Brambory důkladně omyjte a vařte ve slupce 15–20 minut do poloměkka. Slijte a nechte krátce vychladnout.
  • Příprava k pečení Troubu předehřejte na 200 °C. Zapékací mísu lehce vymažte olivovým olejem. Brambory rozložte rozpraskanou stranou nahoru – každou bramboru jemně zmáčkněte vidličkou, aby se „otevřela“.
  • Dochucení Posypte najemno nasekaným česnekem, přidejte sůl a rozmarýn. Máslo nakrájejte na tenké plátky a rozložte je navrch. Lehce pokapejte zbytkem olivového oleje.
  • Pečení Pečte 20–25 minut do zlatohněda a křupava. Ihned podávejte.

Počet porcí: 2 (jako příloha)

Celková doba přípravy: cca 50 minut (z toho 10 minut práce)

Tipy

  • Ještě výraznější chuť získáte přidáním špetky uzené papriky nebo parmazánu na posledních 5 minut pečení.

  • Pokud spěcháte, uvařte brambory v páře – budou hotové rychleji a lépe drží tvar.

Závěr

Česnekové pečené brambory jsou nekompromisní favorit k nedělním pečením i jako samostatné rychlé jídlo se salátem. Pár surovin, minimum práce a maximální chuť – přesně to je příloha, ke které se budete vracet.