Černé trubičky s karamelovým krémem: tradiční vánoční cukroví, které se rozplývá na jazyku recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 90 minut
Jan, 11. 11. 2025

Černé trubičky s karamelovým krémem patří mezi klasické druhy vánočního cukroví, které nikdy nezklamou. Kakaové těsto s ořechy, jemný karamelový krém ze slazeného kondenzovaného mléka a čokoládová poleva tvoří dokonalou kombinaci chutí. Toto cukroví je nejen krásné na pohled, ale i mimořádně lahodné a oblíbené u všech generací.

Pro 12 porcí

Ingredience

Těsto:

Karamelový krém:

Čokoládová poleva:

Postup přípravy

  • Příprava těsta: V míse smíchejte mouku, moučkový cukr, kakao a mleté ořechy. Přidejte máslo, vejce a žloutek a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte odpočinout alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc.
  • Pečení trubiček: Těsto rozválejte na tenký plát a vykrajujte kolečka, která omotejte kolem kovových formiček na trubičky. Pečte v troubě předehřáté na 165 °C asi 10 minut. Po upečení nechte trubičky lehce vychladnout a poté je opatrně stáhněte z formiček.
  • Karamelový krém: Uvařené Salko nechte vychladnout a poté ho vyšlehejte s máslem do jemného, hladkého krému. Pokud chcete výraznější chuť, můžete přidat kapku rumu.
  • Čokoládová poleva: Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu společně se ztuženým tukem, dokud nevznikne lesklá hladká směs.
  • Dokončení: Trubičky naplňte karamelovým krémem pomocí cukrářského sáčku a oba konce namočte do čokoládové polevy. Nechte ztuhnout na chladném místě.

Celková doba přípravy

90 minut (včetně pečení a chlazení)

Počet porcí

cca 40 kusů

Závěr

Černé trubičky s karamelovým krémem jsou symbolem poctivého vánočního pečení. Křehké kakaové těsto, jemná karamelová náplň a lesklá čokoládová poleva vytvářejí harmonii chutí, které se jen těžko odolává. Trubičky se navíc krásně rozleží, takže čím déle je necháte odpočinout, tím budou chutnější. Ideální jsou ke kávě i jako elegantní součást svátečního cukroví.