Bramborové lokše nasladko – oblíbená snídaně z vařených brambor recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 80 minut
Jan, 01. 07. 2025

Bramborové lokše nasladko jsou skvělým způsobem, jak zužitkovat zbylé vařené brambory. Jemné těsto, křupavý okraj a sladká povidla s mákem vytvoří lahodnou kombinaci, kterou si zamilujete od první chuti.

 

Pro 8 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava brambor Vařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. V míse je nechte chvíli odstát (nechte vychladnout či odležet do druhého dne).
  • Těsto Ke strouhaným bramborám vsypte hladkou mouku a špetku soli. Vypracujte hladké, nelepivé těsto. V případě příliš suchého těsta přidejte lžíci vody.
  • Tvarování lokší Těsto rozdělte na váleček průměru cca 4 cm. Nakrájejte na asi 16 stejných kousků. Každý kousek rukou rozmáčkněte a prolisujte, poté rozválejte na tenkou placku o průměru cca 20 cm.
  • Pečení Suchou pánev rozehřejte na střední stupeň. Lokše na ní pečte 1–2 minuty z každé strany, až se na povrchu objeví zlatavé skvrny. Hotové lokše přikládejte na talíř a přikryjte utěrkou, aby zůstaly měkké.
  • Dokončení Upečené lokše potřete rozpuštěným máslem, potřete vrstvu povidel, posypte moučkovým cukrem a mletým mákem. Skládejte na sebe a servírujte teplé.

Počet porcí

8 porcí (2–3 lokše na porci)

Celková doba přípravy

  • Vaření brambor (pokud nemáte předvařené): 20 min

  • Strouhání a příprava těsta: 20 min

  • Tvarování a pečení: 40 min

  • Celkem: cca 1 h 20 min

    (Pokud používáte předvařené brambory, zkracuje se čas na cca 1 h.)

Závěr receptu

Bramborové lokše nasladko jsou rychlým i tradičním pokrmem, který využije zbylé brambory a potěší všechny milovníky sladkých snídaní. Můžete je podávat i s tvarohem nebo javorovým sirupem, případně vyzkoušet i slanou variantu se zelím. Vyzkoušejte tento recept a objevte kouzlo obyčejných surovin v moderním provedení!