Božské Izidor košíčky – nejlepší cukroví, jaké kdy ochutnáte recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 16 porcí
  • 90 minut
Jan, 27. 10. 2025

Tyto Izidor košíčky patří mezi opravdové skvosty domácího cukroví. Kombinace máslového těsta, rumové ořechové náplně, čokoládového krému a lesklé polevy tvoří dokonalou harmonii chutí. Přestože je recept trochu pracnější, výsledek rozhodně stojí za to – jsou jemné, voňavé a naprosto neodolatelné.

Pro 16 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na ořechovou náplň:

Na čokoládový krém:

Na polevu:

Dále:

Postup přípravy

  • Příprava těsta: V míse smíchejte mouku, moučkový cukr, mleté ořechy, kakao, skořici, citronovou kůru a šťávu. Přidejte vejce a změklé máslo. Vypracujte hladké těsto, kterým naplňte formičky na košíčky. Pečte v troubě předehřáté na 175 °C asi 10–12 minut. Po upečení nechte vychladnout a opatrně vyklopte.
  • Ořechová náplň: Smíchejte mleté ořechy s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidejte rum a vše dobře promíchejte.
  • Plnění košíčků: Vychladlé košíčky potřete tenkou vrstvou rybízového džemu a navršte ořechovou náplň. Povrch zarovnejte a nechte chvíli odpočívat.
  • Čokoládový krém: Vejce, cukr a vanilkový cukr šlehejte ve vodní lázni do zhoustnutí. Nechte vychladnout, poté zašlehejte změklé máslo a kakao, dokud nevznikne hladký nadýchaný krém. Pomocí cukrářského sáčku zdobte košíčky a dejte je do lednice ztuhnout.
  • Čokoládová poleva: Nad parou rozpusťte čokoládu se ztuženým tukem a míchejte dohladka. Ztuhlé košíčky namáčejte do polevy a nechte na mřížce ztuhnout.

Doba přípravy a počet porcí

  • Celková doba přípravy: 3 hodiny (včetně chlazení a odpočinku)

  • Aktivní příprava: 1 hodina 30 minut

  • Počet porcí: cca 40 košíčků

Závěr

Izidor košíčky jsou symbolem poctivého domácího cukroví. Jejich bohatá chuť a krásný vzhled z nich dělají ideální dezert na sváteční stůl i slavnostní příležitosti. Kombinace rumu, ořechů, čokolády a másla je jednoduše neodolatelná. Pokud je jednou vyzkoušíte, stanou se stálicí ve vaší kuchařce.