Božské domácí koblihy, které jsou jednoduché a lepší než kupované recept
- Snadné na přípravu
- 12 porcí
- 75 minut
Kdo by si nepochutnal na teplé koblize z pekárny, naplněné marmeládou nebo čokoládou? Pokud máte chuť na domácí, skvělé koblihy, které jsou nejen levnější, ale i mnohem chutnější než ty z obchodu, tento recept je pro vás! A co je nejlepší – můžete si je naplnit jakoukoli náplní, kterou máte rádi!
Pro 12 porcí
Ingredience
Postup přípravy
- Příprava kvásku: V misce smíchejte vlažné mléko, vodu, cukr a droždí. Nechte směs odpočívat asi 10 minut, aby droždí začalo pracovat.
- Těsto: K vykynuté směsi přidejte vejce, rozpuštěné máslo, mouku a špetku soli. Vypracujte hladké těsto. Pokud bude těsto příliš lepkavé, přidejte ještě trochu mouky.
- Kynutí: Těsto přikryjte utěrkou a nechte ho kynout na teplém místě asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Tvarování koblih: Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučněnou plochu a válejte ho na plát o tloušťce asi 3 mm. Pomocí sklenice nebo hrnečku vykrojte kola o průměru 8-10 cm. Na každé kolečko dejte lžíci džemu nebo Nutelly a přikryjte dalším kolečkem těsta. Okraje důkladně slepte, aby náplň nevytekla při pečení.
- Druhé kynutí: Koblihy položte na plech vyložený pečícím papírem. Přikryjte utěrkou a nechte je ještě kynout dalších 35 minut.
- Pečení: Troubu předehřejte na 170°C a koblihy pečte do zlatova (cca 15 minut). Pokud chcete koblihy smažit, můžete je opatrně usmažit v horkém oleji.
- Dokončení: Hotové koblihy potřete rozpuštěným máslem a posypte moučkovým cukrem.