Opatrně oddělte bílky od žloutků, vyhněte se i té nejmenší částečky žloutku v bílku.
V hrnci si zalijte cukr vodou na vytvoření sirupu.
Na vysokém plameni míchejte, aby se cukr rozpustil.
Když začne směs vřít, snižte plamen téměř na minimum, ale sirup se musí i nadále vařit.
Na vysokém plameni míchejte, aby se cukr rozpustil.
Když začne směs vřít, snižte plamen téměř na minimum, ale sirup se musí i nadále vařit.
Sirup z 250g cukru se vaří asi 10 minut (na nejmenším plameni).
Když se v sirupu začnou tvořit malé bublinky, zkuste, ať už je hotový – kápněte si kapičku do připravené studené vody.
Pokud se sirup nerozlévá a dají se z něj udělat měkké kuličky, je hotový.Nyní přidejte do sirupu krystalky kyseliny citronové a dobře promíchejte.
Současně během vaření sirupu si vyšlehejte bílky do husté pěny, aby nepadala ze šlehačů či po překlopení z misky.
Během šlehání bílků do nich pomalu přidávejte teplý, čerstvě odstraněn sirup z plamene.
Nalévejte jej tenkým proudem a snažte se dostat co nejblíže k okraji, aby se okamžitě promíchal s bílky.
Když je všechen sirup vylit, je třeba, aby se miska začala chladit. V zimě ji můžete postavit ke pootevřený oknu; v létě na ni použijte ventilátor s tím, že bude nasměrován na krém.
DŮLEŽITÉ: krém nechte šlehat i během chlazení, potrvá to asi 15-20 minut až do úplného vychladnutí. To, zda je již hotový zjistíte tak, že vám po překlopení z lžíce nespadne na zem a z metel ho tak snadno neoklepete.