Balkánský jablečný koláč – dort na plechu s jemným piškotem recept

0
(0)

  • Sředně těžká přípava
  • 8 porcí
  • 0 minut
Tomáš, 23. 12. 2018

Pro 8 porcí

Ingredience

Postup přípravy

    1. náplň:
      Voda – podle potřeby
      200 g cukr
      1000 g jablka – nakrájené nadrobno
      2 bal Pudinkový prášek, vanilka
      Na vrch:
      Smetana ke šlehání
      skořice
    2. Piškot: Smíchejte cukr, vanilkový cukr, olej, žloutky, mouku, prášek do pečiva a vodu – míchejte až do nadýchané pěny konzistence. Bílky vyšlehejte na sníh. Obě hmoty opatrně smícháme tak, abychom zachovali nadýchanou konzistenci těsta. Rozetřete těsto na pečící plech a pečte až do zlatohněda. 170 ° cca 30 minut.
    3. Na vrch:   Nadrobno nakrájená jablka rozvaříme s cukrem v hrnci s hrubším dnem, přidáme vodu a nakonec zahustíme pudinkovým práškem. Náplň rozetřeme na ochlazenou piškot a necháme ji vychladnout. Jablka nemusí být zcela rozvařené, my máme rádi větší kousky. Někdo používá i strouhaná jablka.
    4. Podáváme se šlehačkou a skořicovým cukrem!