Babiččiny tvarohové buchty z nejlepšího kynutého těsta – nadýchané a voňavé recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 140 minut
Jan, 13. 08. 2025

Klasické tvarohové buchty z poctivého kynutého těsta. Přehledné suroviny, kvásek, postup krok za krokem, časy a počet porcí. Recept jako od babičky.

Poctivé kynuté buchty jsou esence domácí pohody. Tohle těsto je jemné, elastické a skvěle drží šťavnatou tvarohovou náplň. Díky kvásku a krátkému dokynutí na plechu vyběhnou do krásných nadýchaných bochánků. Podle chuti je můžete péct natěsno „na trhání“, nebo s mezerami pro křupavější okraje.

Pro 8 porcí

Ingredience

Těsto:

Tvarohová náplň:

Na dokončení:

Postup přípravy

  • Kvásek Do části vlažného mléka vmíchejte 1 lžičku cukru, rozdrobte droždí a přidejte 1 lžíci mouky. Nechte na teplém místě 10–15 minut vzejít.
  • Těsto Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru. Vmíchejte žloutky, vzešlý kvásek a rozpuštěné (vychladlé) máslo. Zadělejte hladké, pružné těsto (10–15 minut ručně nebo robotem). Zakryjte a nechte kynout 1 hodinu do zdvojnásobení.
  • Náplň Tvaroh promíchejte s vejcem, moučkovým a vanilkovým cukrem, případně citronovou kůrou a rozinkami.
  • Tvarování buchet Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučený vál, rozválejte na plát vysoký cca 1 cm a rozkrájejte na čtverce cca 8 × 8 cm. Doprostřed dejte lžičku tvarohu, pečlivě uzavřete spoje a utvořte buchtičku. Klaďte spojem dolů do vymazaného pekáče (natěsno pro měkké „trhací“, s mezerami pro křupavější kraje). Povrch potřete rozpuštěným máslem.
  • Dokynutí a pečení Nechte ještě 15–20 minut dokynout. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 25–30 minut dozlatova.
  • Dokončení Horké buchty zlehka potřete rozpuštěným máslem. Po vychladnutí poprašte moučkovým cukrem.

Tip: Pokud pečete buchty natěsno, před vkládáním do pekáče každý kousek lehce obalte v rozpuštěném másle – po upečení se budou krásně oddělovat a zůstanou extra vláčné.

Celková doba přípravy

  • Příprava a zadělání: 25–30 min

  • První kynutí: 60 min

  • Tvarování: 15–20 min

  • Dokynutí: 15–20 min

  • Pečení: 25–30 min

  • Celkem: cca 2 h 20 min – 2 h 40 min

Počet porcí

Zhruba 16–20 buchet (podle velikosti čtverců)

Závěr

Babiččiny tvarohové buchty jsou nadčasová klasika: vláčné těsto, štědrá tvarohová náplň a máslová vůně, které se těžko odolává. Vydrží měkké i druhý den a skvěle se hodí na víkendové snídaně i sváteční stůl. Nebojte se obměn – část buchet naplňte povidly, mákem nebo ořechy a na plechu budete mít krásně pestrou kolekci.