Babiččiny jemné tvarohové koláčky: neodolatelně vláčné a plné chuti recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 14 porcí
  • 105 minut
Jan, 06. 03. 2025

Vyzkoušejte tradiční recept na jemné tvarohové koláčky, které vás okouzlí svou vláčností a lahodnou náplní. Skvěle se hodí ke kávě nebo čaji a díky bohaté tvarohové směsi zůstanou krásně šťavnaté. Připravte si je podle osvědčeného receptu, který voní po domově a babiččině kuchyni.

Pro 14 porcí

Ingredience

Těsto:

Tvarohová náplň:

Dále:

Postup přípravy

  • Příprava těsta: v míse smíchejte hladkou mouku, prášek do pečiva, sůl, cukr a vanilkový cukr. Přidejte měkké máslo, tvaroh, vejce a citronovou kůru. Vypracujte hladké těsto a nechte ho odpočinout v lednici alespoň hodinu.
  • Tvarohová náplň: smíchejte tvaroh s cukrem, vejci, vanilkovým cukrem, škrobem, zakysanou smetanou a citronovou kůrou. Vše dobře promíchejte.
  • Tvarování koláčků: těsto rozválejte na pomoučněné ploše na tloušťku cca 3 mm a vykrajujte kolečka sklenicí nebo vykrajovátkem.
  • Plnění: na každé kolečko dejte lžíci tvarohové náplně a trochu povidel nebo marmelády.
  • Zavírání: okraje potřete rozšlehaným vejcem, přehněte do půlměsíce a pevně přitiskněte, aby náplň nevytekla.
  • Pečení: koláčky položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 15–20 minut, dokud nejsou zlatavé.
  • Dokončení: hotové koláčky můžete ještě posypat moučkovým cukrem pro extra sladkost.

Celková doba přípravy:

  • Příprava těsta a náplně: 15 minut
  • Chlazení těsta: 1 hodina
  • Tvarování a plnění: 15 minut
  • Pečení: 15–20 minut
  • Celkem: cca 1 hodina 45 minut

Závěr

Tyto babiččiny jemné tvarohové koláčky jsou dokonalou volbou pro rodinné setkání nebo jako sladká tečka k odpolední kávě. Vláčné těsto v kombinaci se šťavnatou tvarohovou náplní a ovocnými povidly vytvoří neodolatelný chuťový zážitek. Upečte si je doma a užijte si vůni tradiční domácí cukrařiny!