Babiččin recept na nejjemnější pečené buchty – nadýchané jako obláček i druhý den

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 15 porcí
  • 120 minut
Jan, 12. 05. 2025

Tradiční kynuté buchty s náplní podle chuti, které vydrží měkké a vláčné i další den

Pečené buchty podle tradičního receptu našich babiček patří mezi nejvoňavější a nejvděčnější domácí moučníky. Jsou jemné, vláčné, krásně nadýchané a skvěle chutnají nejen čerstvé, ale i druhý den. Tento osvědčený recept nabízí univerzální těsto, které můžete naplnit podle libosti – nejlépe chutnají s mákem, povidly, tvarohem, ořechy nebo džemem. Ideální volba pro víkendové pečení, sváteční stůl nebo sladkou vzpomínku na dětství.

Pro 15 porcí

Ingredience

Kvásek:

Těsto:

Dále:

oblíbená náplň: marmeláda, džem, nutella, mák, ořechy, tvaroh…

Postup přípravy

  • Příprava kvásku Do menší misky nalijte teplé mléko, přidejte cukr, rozdrobte droždí a vmíchejte trochu mouky, aby vznikla kašovitá směs. Nechte kvásek vzejít na teplém místě 10–15 minut.
  • Vypracování těsta V míse smíchejte mouku, cukr, sůl, vanilkový cukr a citronovou kůru. Přidejte vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo, vejce a postupně přilévejte teplé mléko. Vypracujte hladké, nelepivé a pružné těsto. Dobře zpracované těsto se odlepuje od ruky a netrhá se. Zakryjte utěrkou a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí objem (cca 45–60 minut).
  • Tvarování buchet Z vykynutého těsta vytvořte 15 stejně velkých kousků. Každý rozplácněte do tvaru placičky, naplňte oblíbenou náplní a uzavřete. Vytvarované buchty vkládejte spojem dolů na vymazaný plech. Potřete olejem a nechte ještě 10–15 minut dokynout.
  • Pečení Buchty posypte moučkovým cukrem a vložte do trouby předehřáté na 160 °C. Pečte přibližně 30 minut dozlatova. Po upečení nechte lehce vychladnout a případně znovu pocukrujte.

Celková doba přípravy: cca 2 hodiny (včetně kynutí)

Počet porcí: cca 15 buchet

Závěr

Pečené buchty podle babiččina receptu jsou důkazem, že klasika nikdy nezklame. Měkké, nadýchané a voňavé – takové, jaké si pamatujeme z dětství. Tento recept přináší poctivou chuť domova a radost z pečení, kterou můžete sdílet s celou rodinou. Stačí pár základních surovin a trochu trpělivosti – výsledek stojí za to.