Babiččin makový koláč – nejlepší makový koláč pod sluncem recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 35 minut
Jan, 01. 07. 2025

Vzpomínka na dokonalý koláč od babičky se vrací v podobě křehkého těsta a vlhké makové náplně. Tento babiččin makový koláč potěší každého milovníka tradiční české kuchyně.

Pro 12 porcí

Ingredience

Těsto:

Maková náplň:

Postup přípravy

  • Připravte těsto V míse smíchejte hladkou mouku, moučkový cukr, změklé máslo, zakysanou smetanu, žloutky a kypřicí prášek. Vypracujte hladké, nelepivé těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte 30 min v lednici odpočinout.
  • Připravte makovou náplň V jedné misce promíchejte polosuché ingredience: polohrubou mouku, mletý mák, moučkový cukr, vanilkový cukr, kypřicí prášek a špetku soli. V druhé míse spojte tekuté složky: mléko, rozpuštěné máslo, citronovou šťávu a kůru. Bílky se špetkou soli vyšlehejte do tuhého sněhu a velmi jemně je vmíchejte do spojení suchých a tekutých surovin.
  • Sestavte koláč Troubu předehřejte na 180 °C. Rozdělte těsto na dvě poloviny. První část rozválejte na velikost plechu (30 × 20 cm) a přeneste na dno vymazaného či papírem vyloženého plechu. Rovnoměrně na něj rozetřete makovou náplň. Druhou polovinu těsta rozválejte a překryjte vrstvu makové nádivky. Povrch několikrát propíchněte párátkem.
  • Pečení Pečte v předehřáté troubě 35–40 min, dokud těsto nezezlátne a náplň není propečená. Hotový koláč nechte na plechu mírně vychladnout, poté nakrájejte na porce.

Počet porcí

12 porcí

Celková doba přípravy

  • Příprava těsta: 15 min

  • Chlazení těsta: 30 min

  • Příprava náplně: 10 min

  • Sestavení koláče: 10 min

  • Pečení: 35–40 min

  • Celkem: cca 1 h 45 min

Závěr receptu

Tento babiččin makový koláč je opravdový klenot rodinné kuchyně. Křehké těsto a vlhká maková náplň vás přenesou o pár desetiletí zpět do babiččiny kuchyně. Koláč uchovejte v uzavřené krabici, chutná výborně i druhý den.