Babiččin koláč s jahodami a zakysanou smetanou – šťavnatý dezert z dětství recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 15 minut
Jan, 07. 05. 2025

Nadýchaný koláč s ovocem, který voní domovem a chutná jako od babičky

Toužíte po sladkém dezertu, který vás vrátí do dětství? Vyzkoušejte babiččin koláč s jahodami a zakysanou smetanou, který v sobě spojuje jednoduchost, vláčnost a poctivou chuť. Díky kombinaci nadýchaného těsta, šťavnatých jahod a krémové smetany vzniká koláč, který se skvěle hodí ke kávě i jako nedělní zákusek.

Pro 10 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na náplň:

volitelně: 1 lžíce moučkového cukru

    Na dokončení:

    Postup přípravy

    • Příprava těsta: Vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Přidejte olej a mléko, krátce prošlehejte. Nakonec vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli. Vznikne hladké těsto.
    • Pečení: Těsto nalijte do dortové formy (Ø 26 cm) vyložené pečicím papírem. Navrch naneste zakysanou smetanu (volitelně oslazenou) a rovnoměrně ji rozetřete. Poklaďte kousky jahod. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 35–40 minut, dokud není povrch zlatavý a špejle po vpichu suchá.
    • Servírování: Koláč nechte zchladnout, poté ho posypte cukrem moučka a nakrájejte na porce.

    Časová náročnost

    • Příprava: 15 minut

    • Pečení: 35–40 minut

    • Celkem: cca 50–55 minut

    Počet porcí

    • 10 až 12 kousků

    Závěr

    Babiččin koláč s jahodami a zakysanou smetanou je nadčasovou klasikou, která nikdy nezklame. Jeho vláčné těsto, šťavnaté ovoce a krémová smetana vytváří harmonii chutí, která se hodí ke každé příležitosti. Ať už si ho dopřejete k odpolední kávě nebo jako sladkou tečku po obědě, vždy potěší nejen chuťové buňky, ale i srdce.