Babiččin jablečný koláč: Recept, který provoní celý dům recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 20 minut
Jan, 20. 05. 2025

Voňavý jablečný koláč podle starého rodinného receptu. Přesně ten, který si pamatujete z dětství. Vláčný, jednoduchý a plný šťavnatých jablek – ideální volba na víkendové odpoledne, ke kávě nebo jako sladká tečka po obědě. Připravte si ho podle osvědčeného postupu, který zvládne každý.

Pro 8 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na vrch koláče:

Postup přípravy

  • Předehřátí trouby: Zapněte troubu na 180 °C (horní a dolní ohřev). Dortovou formu vyložte pečicím papírem nebo lehce vymažte tukem.
  • Příprava těsta: Vejce vyšlehejte s krystalovým a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Přilijte olej a mléko, krátce promíchejte. Přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Vypracujte hladké, středně husté těsto.
  • Příprava jablek: Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké měsíčky. Pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla.
  • Sestavení koláče: Těsto nalijte do připravené formy a rovnoměrně rozetřete. Na povrch naskládejte jablka vějířovitě nebo dle vlastního vkusu. Můžete posypat skořicí.
  • Pečení: Koláč pečte v předehřáté troubě přibližně 45–50 minut. Hotový koláč poznáte podle zlatavé barvy a špejlového testu – špejle by měla vyjít suchá.
  • Dokončení: Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem. Koláč můžete servírovat teplý i studený.

Celková doba přípravy

  • Příprava: 20 minut

  • Pečení: 45 minut

  • Celkem: 1 hodina 5 minut

  • Počet porcí: 8–10

Závěr

Tento jablečný koláč je důkazem, že v jednoduchosti je krása. Příprava je rychlá, suroviny běžně dostupné a výsledek chutná stejně dobře, jako vypadá. Vůně pečených jablek a vanilky udělá z každého domova to pravé místo pro chvíle pohody. Pokud hledáte spolehlivý recept na jablečný moučník, který potěší malé i velké, právě jste ho našli.