Australský chléb bez droždí a sody: chutný, vláčný a hotový bez kynutí recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 10 minut
Jan, 15. 04. 2025

Tento jednoduchý australský chléb bez droždí, bez kynutí a bez sody si zamilujete! Je rychlý na přípravu, měkoučký uvnitř, s jemně křupavou kůrkou a vydrží čerstvý i několik dní. Skvělá volba pro všechny, kdo chtějí domácí pečivo bez starostí.

Pro 8 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava těsta: V míse smíchejte proseté mouky, prášek do pečiva a sůl. Uprostřed udělejte důlek. V jiné nádobě smíchejte mléko s rozpuštěným máslem a vlijte směs do středu suchých surovin.
  • Zpracování: Vařečkou nebo rukama spojte těsto. Mělo by být měkké, lepkavé a poddajné. Přendejte ho na lehce pomoučený vál a krátce propracujte – stačí zhruba minuta, dokud nezískáte hladké těsto.
  • Tvarování a zdobení: Vytvarujte kulatý bochník, položte ho na plech vymazaný máslem. Potřete povrch mlékem a lehce poprašte celozrnnou moukou. Pro vzhled můžete udělat zářezy ve tvaru X hluboké asi 2 cm (nepovinné, ale dekorativní).
  • Pečení: Troubu předehřejte na 220 °C a pečte 15 minut. Poté teplotu snižte na 180 °C a pečte ještě 25 minut, dokud není chléb krásně zlatavý. Po poklepání by měl znít dutě – to je známka, že je správně upečený.
  • Chlazení: Hotový bochník nechte vychladnout na mřížce, aby zůstal hezky vláčný a nevznikla vlhkost na spodní straně.

Celková doba přípravy

Příprava: 10 minut

Pečení: 40 minut

Celkem: cca 50 minut

Závěr receptu

Domácí chléb bez droždí nemusí být kompromisem. Tento australský bochník je skvělým důkazem, že i bez kynutí a dlouhé přípravy lze vykouzlit lahodné a měkké pečivo. Hodí se ke všemu – ke snídani, k polévce i jako příloha k večeři. Vyzkoušejte ho a uvidíte, že i bez droždí může být výsledek naprosto dokonalý.

Tip: Pokud chcete chléb ještě obohatit, přidejte do těsta slunečnicová semínka nebo ovesné vločky.