Ananasový kokosový dort snů: vláčný tropický dezert se zakysanou smetanou a pudinkovým krémem recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 180 minut
Jan, 08. 08. 2025

Vláčný ananasový kokosový dort z kokosového korpusu, s ananasovou vrstvou a jemným pudinkovým krémem. Ingredience, přesný postup, celkový čas přípravy a počet porcí – ideální na oslavy i nedělní kávu.

Tenhle ananasovo-kokosový dort je letní sen v každém řezu. Nadýchaný kokosový korpus, šťavnatý ananas a sametový pudinkový krém tvoří harmonii chutí, která potěší i náročné mlsné jazýčky. Příprava je přímočará, suroviny dostupné a výsledek vypadá i chutná skvěle – přesně to, co chcete mít na svátečním stole.

Pro 12 porcí

Ingredience

Korpus (forma 24–26 cm):

Náplň a krém:

Postup přípravy

  • Korpus (10 min příprava + 30–35 min pečení) Troubu předehřejte na 180 °C. Formu vymažte máslem a vysypte moukou. Vejce s cukrem našlehejte do světlé pěny. Vmíchejte olej a kokosové mléko. Přisypte mouku promíchanou s práškem do pečiva a kokosem, míchejte do hladkého těsta. Těsto vlijte do formy a pečte 30–35 minut (špejlí otestujte propečení). Nechte zcela vychladnout a korpus podélně rozřízněte.
  • Krém (10 min + chlazení) Pudink uvařte v 400 ml mléka podle návodu, ale bez cukru. Do horkého vmíchejte 100 g moučkového cukru, přikryjte fólií „na dotek“ a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Máslo vyšlehejte do pěny a po částech do něj zašlehejte vychladlý pudink – vznikne hladký máslový krém.
  • Ananasová vrstva (3 min) Ananas nechte dobře okapat; šťávu si můžete schovat na lehké pokapání korpusu. Kousky případně pokrájejte nadrobno.
  • Sestavení (10 min + odležení) Spodní plát korpusu lehce pokapejte ananasovou šťávou (volitelné). Rozetřete polovinu krému, nasypte rovnoměrně ananas a zakryjte druhou polovinou korpusu. Povrch potřete zbytkem krému, posypte kokosem a dejte min. 2 hodiny chladit (ideálně přes noc).

Celková doba přípravy

  • Aktivní práce: cca 35–40 min

  • Pečení: 30–35 min

  • Chlazení/odležení: 2–4 h

  • Celkem: cca 3 hodiny (včetně chlazení)

Počet porcí

12 porcí

Tipy pro dokonalý výsledek

  • Rum pro aroma: Lžička rumu do těsta nebo do ananasu posune chuť o úroveň výš.

  • Čerstvý ananas: Má výraznější chuť, ale před použitím ho krátce povařte (dezaktivuje enzym bromelain, který by mohl ředit krém).

  • Stabilnější krém: Pokud chcete pevnější řez, přimíchejte do ještě teplého pudinku 1 lžíci škrobu navíc a provařte.

Závěr

Ananasový kokosový dort snů je efektní, přitom jednoduchý dezert, který se báječně krájí a ještě lépe chutná. Šťavnatý ananas, voňavý kokos a sametový krém zajistí, že se po něm zapráší na každé oslavě i nedělní kávě. Připravte ho den předem – odležením získá ještě lepší texturu i chuť.