Můj známý dlouholetý řezník mi poradil jeho recept na domácí klobásky. Nejsou v nich éčka a chutnají skvěle.

0
(0)

Dalibor , 13. 01. 2021

Pokud máte rádi uzeniny, zřejmě si obvykle kupujete ty, které se prodávají v supermarketech. Z důvodu prodloužení trvanlivosti, zvýšení chuti a dodání barvy se však k přírodním ingrediencím přidávají zejména antioxidanty, barviva a konzervační látky, což ne každému musí vyhovovat. Ačkoliv i pro složení jednotlivých typů uzenin jsou dány limity, ne všichni výrobci je zcela dodržují a také správně deklarují skutečné složení na štítcích.

Z výše uvedených důvodů je jistě dobré vědět, že existuje poměrně snadný postup, jak si například kvalitní klobásy připravit v domácích podmínkách, což můžete využít například při slavnostních příležitostech, když čekáte více hostů. Rovněž pokud máte děti, je lepší, aby měly ve stravě co nejméně přídatných látek. Výhodou tohoto receptu je nepochybně také to, že k výrobě domácích klobás si vystačíte pouze s dvěma surovinami, a to masem a solí. Přidat ovšem můžete i další ingredience, podle svých chuťových preferencí.

Ingredience pro přípravu domácí klobásy

Na přípravu domácí klobásy budete potřebovat následující suroviny:

  • Maso podle chuti, například vepřová krkovička bez kosti – 1 kg
  • Sůl – 20 g
  • Mletý černý pepř – podle chuti
  • Česnek – podle chuti
  • Mletý nebo drcený kmín – podle chuti

Postup přípravy

Maso, které zvolíte pro přípravu těchto maxi klobás, záleží čistě na vaší chuti, vepřovou krkovičku jsme vybrali pro její křehkost a dobrý poměr svaloviny a tuku. Nejprve si tedy připravte maso, a to tak, že ho buď pokrájíte na drobné kousky nebo pomelete. Poté do něj přidejte sůl a zde základní recept v podstatě končí. Podle své chuti však můžete k masu přidat ještě například česnek, kmín nebo pepř, případné i jiné přísady.

Směs dobře promíchejte a podle vašich možností jí naplňte střívka nebo vytvořte válečky a dejte je například do varných sáčků. Klobásy vložte do hrnce naplněného studenou vodou, vodu zahřejte přibližně na 80 °C a vařte přibližně 3 hodiny. Pokud máte teploměr na maso, kontrolujte, aby maso v průběhu vaření nepřesáhlo teplotu 72 °C. Po uvaření dejte klobásy ochladit do studené vody.