Recept na velmi lahodný kbelík zeleninového salátu, který chutná jako z vietnamské restaurace.

0
(0)

Tomáš , 07. 07. 2021

Máte rádi domácí džem? Pokud ano, tak musíte rozhodně vyzkoušet tento netradiční zeleninový džem, který se skvěle hodí ke každému masitému pokrmu jako malá příloha, ale stejně tak si ho můžete vychutnat klasicky na chlebu nebo s houskou. Recept je velmi jednoduchý, levný a nepotřebujete na něj nic složitého. Z čeho se skládá a jak musíte postupovat při výrobě?

Co budete potřebovat?

Dobrou zprávou a velkou výhodou tohoto receptu je fakt, že je velmi jednoduchý, levný a vyrobíte najednou velké množství džemu, které vám vydrží velmi dlouho. Nebudete proto muset postup opakovat velmi často a přitom si užijete jedinečnou zeleninou chuť kdykoli budete chtít. Podívejme se, co budete potřebovat na výrobu tohoto úžasného domácí džemu:

  • 3 kg papriky
  • 2 kg zelí
  • 1 kg cibule,
  • 1 kg okurek
  • 2 dl 20% octa
  • sůl,
  • 1 sklenice vína
  • 1 čajová lžička benzoátu sodného,
  • 750 g cukru.

Způsob přípravy

Je to velmi jednoduché. Smíchejte všechny ingredience, nechte je nějakou dobu stát a poté je dejte do malých kbelíků. Nepotřebujete do toho vodu. Jen nevylévejte šťávu, která se tam sama vytvoří. Jak dlouho to vydrží? Budete se divit, ale tato jednoduchá směs by měla vydržet velmi dlouho. Pokud se rozhodnete pro skleněné lahve místo plastových kbelíků, vydrží vám připravená ke konzumaci po celou zimu. Vždy před konzumací ovšem zkontrolujte, jestli není pokrm zkažený.

Skvělé je, že zelí nehnědne. Rozpouští se totiž ve víně, které zároveň působí jako konzervant, společně s octem. Pokud budete chtít směs jen s okurkami, můžete je udělat pouze s octem, solí, vodou, cukrem, vínem a benzoátem sodným. Nemusíte nic extrémně měřit, řídit byste se měli hlavně podle vlastní chuti, protože někdo bude chtít směs více sladkou, jiní více kyselou. Přejeme dobrou chuť a hodně štěstí při výrobě tohoto jedinečného zeleninového džemu.