Obsah článku
Perníčky patří mezi nejtradičnější a nejoblíbenější vánoční cukroví. Děti i rodiče se skvěle zabaví jak u jejich vykrajování, tak u jejich zdobení. Avšak najít dobrý recept na perníčky, které neztvrdnou, je poměrně těžké. A proto vám jdeme na pomoc a nabízíme tento recept. S jeho pomocí můžete péct perníčky asi týden před vánočními svátky – vydrží měkké až dva týdny!
Jaké je tajemství tohoto těsta?
Snad každý cukrář na světě vám řekne, že tajemství dobrého perníkového těsta spočívá v odpočinku. Proto si těsto připravte vždycky den předem a přes noc jej nechte v ledničce. Právě díky tomuto dosáhnete toho, že se s těstem bude dobře pracovat, chutě se lépe propojí a fermentace bude rychlejší – během pečení perníčky krásně „vyskočí“.
Další tip pro skvělé perníčky
Když připravujete těsto na perníčky, pracujte s ingrediencemi pokojové teploty. Nejenže se vám těsto bude lépe míchat, ale perníčky budou mít i lepší texturu.
Potřebné ingredience
Na přípravu 60 až 80 kusů (závisí na tom, jak velké máte vykrajovací formy na perníčky) budete potřebovat:
- 250 g hnědého cukru,
- 2-3 lžíce medu,
- 2 ks vejce,
- 100 g másla,
- 450 g mouky (žitná a pšeničná ve stejném poměru),
- 1 balíček prášku do pečiva,
- 1 lžička octa,
- 2 lžíce zakysané smetany,
- 1 špetka mleté skořice, muškátového oříšku, hřebíčku, anýzu.
Jak na přípravu?
Připravte si misku, kterou postavte na vodní lázeň. Do ní si za stálého míchání dejte cukr, med, vejce a máslo. Vytvořte krémovou směs. Ještě do teplé (ale ne horké) směsi přidejte ocet a prášek do pečiva. V jiné míse smíchejte koření a mouku. Do již vychladlé medové směsi vmíchejte zakysanou smetanu a nakonec i moučnou směs. Vypracujte měkké těsto. Zabalte do potravinářské folie a nechte přes noc v lednici.
Pečení
Druhý den těsto propracujte na válu, vyválejte plát tlustý asi 3 mm a vykrajujte různé tvary. Pečte 5-7 minut na 180 °C.