Rychlý oběd pro pořádného chlapa: Recept na pečené masové kuličky se zakysanou smetanou a sýrem.

0
(0)

Dalibor , 18. 04. 2021

Jste neustále zaneprázdnění? Potom jistě oceníte rychlý a chutný pokrm v podobě masových kuliček se zakysanou smetanou a sýrem. Zasytíte jím nejen sebe samotné, ale také početnou hladovou rodinu. Postup je velmi snadný a zvládne jej i začátečník.

Jaké suroviny potřebujete na přípravu masových kuliček se zakysanou smetanu a sýrem?

Než se pustíte do vaření, obstarejte si tyto ingredience:

  • mleté maso (hovězí, vepřové nebo mix): ½ kg
  • větší cibule: 1 ks
  • kořenící přípravek Vegeta: 1 až 2 lžičky
  • vařená rýže: ½ hrnku
  • mletý černý pepř: dle chuti
  • sladká mletá paprika: dle chuti
  • česnek: 2 až 3 stroužky
  • voda: 2 litry
  • vajíčko: 1 ks
  • mrkev: 1 ks
  • strouhanka: 2 až 3 lžíce
  • prášek do pečiva: ½ balíčku
  • zakysaná smetana: 200 g
  • rozšlehaná vejce: 2 ks
  • parmazán nebo čedar: 100 až 150 g

Jak postupovat při přípravě masových kuliček se zakysanou smetanou a sýrem?

Do pánve si nejprve nalijte trochu slunečnicového oleje a na něm osmahněte dozlatova pokrájenou cibuli. Poté ji přeneste do misky a promíchejte s mletým masem. Dále přidejte ke směsi loupaný a prolisovaný česnek, mletou papriku, pepř, vajíčko, nahrubo strouhanou mrkev (kterou jste předtím očistili), strouhanku, prášek do pečiva, vařenou rýži a vytvořte homogenní těsto.

Vaření masových kuliček a jejich následné zapékání ve smetanové omáčce se sýrem

Nyní z masové směsi tvořte menší kuličky a ty vařte ve vroucí vodě do měkka asi čtvrt hodiny. Poté je přeneste do zapékací misky a pusťte se do přípravy smetanové omáčky. V misce vyšlehejte vajíčko, přidejte k němu nahrubo strouhaný čedar či parmazán a promíchejte se zakysanou smetanou. Omáčku naneste rovnoměrně na kuličky a dejte péct do trouby na cca 20 minut při teplotě 200 °C.

Podávání masových kuliček

Masové kuličky servírujte teplé například s čerstvým pečivem, vařeným bramborem, opékaným bramborem anebo s hranolky. Možné je k pokrmu přidat i ochucovací studené omáčky a zeleninový salát. Dobrou chuť.

👍 Tento návod je užitečný