Nadýchané a lahodné koblihy podle staré dobré cukrářky. Nyní už je nebudete nikdy kupovat.

0
(0)

Dalibor , 12. 09. 2020

Máte rádi koblížky z pekárny? Meruňkové, malinové nebo jahodové a posypané cukrem. Tak vypadá dokonalost. Pokud jste přemýšleli nad tím, že si je vyzkoušíte doma, pak je dnešní článek přímo pro vás. Najdete zde jednoduchý recept na ty nejnadýchanější koblihy.

Tyto koblihy jsou navíc skvělé i den poté, co je uděláte. Můžete je tedy zabalit dětem na svačinu nebo pro sebe do práce. Jediné jejich mínus je, že jsou vždy hned snědené. Proto jich raději udělejte větší množství, aby na vás také něco zbylo.

Co budete potřebovat

Připravte si 1 kg polohrubé mouky, 1 kostku droždí, 6 dl mléka, 1 lžičku soli, 2 lžičky cukru, 250 ml smetany ke šlehání 33 %, 4 žloutky a bílky a panáka rumu.  Náplň a dozdobení je zcela na vašich chutích. Můžete použít:

  • povidla
  • marmeládu dle chuti

Recept

Nejprve připravte kvásek – do 200 ml mléka dejte půl lžičky cukru a droždí. Přidejte trochu polohrubé mouky a pečlivě promíchejte, aby se vše spojilo. Odstavte a nechte vzejít kvásek (asi 10 minut). Poté ho přimíchejte do těsta ze zbytku mouky, cukru a soli. Před kynutím přidejte ještě žloutky, smetanu, zbytek mléka a rum. Posypte moukou, přikryjte a nechte hodinu a půl kynout.

Po nakynutí vezměte z misky půlku těsta a rozválejte na pomoučeném plechu. Placka by měla být asi půl centimetr tlustá. Zbytek těsta znovu posypejte moukou a přikryjte. Z vyválené placky vykrojte skleničkami kolečka. Okraje sklenic mějte pomazané olejem, aby se těsto nepřichytávalo. Vykrojená kolečka jsou vaše koblížky.

Nyní se vrhněte na smažení. Do pánve dejte dostatek oleje, aby se koblížek nepřichytil. Olej by měl horký, ale nesmí být příliš rozpálený. Plamen by měl být na střední síle. První stranu koblížku smažte pod zakrytou pokličkou, při druhé straně pokličkou odklopte. Až budou zlatavé, máte hotov. Nechte trochu vychladnout, naplňte náplní a pocukrujte.