Recept na domácí piškotový dort s mascarpone a ovocem

0
(0)

Dalibor , 10. 02. 2021

Z tohoto dortu přímo dýchá chuť léta. Vůně ovoce, lehký a nadýchaný korpus a máslový, nepříliš sladký krém si můžete ještě vylepšit kapkou alkoholu, do kterého ovoce namočíte. Tento dezert je ideální pro ty, kteří nemají rádi příliš sladké koláče. Pokud si však přeci jen chcete osladit život trochu víc, namočte ovoce do cukrového sirupu nebo přidejte více cukru do krému. Co budete potřebovat?

  • 250 g cukru
  • 5 ks vajec
  • 160 g pšeničné mouky
  • 300 ml smetany (33 nebo 20 %)
  • 250 g mascarpone
  • 100 ml kondenzovaného mléka
  • 100 g hořké čokolády
  • Ovoce na ozdobení (borůvky, maliny, jahody, rybíz…)

Jaký je postup?

Vejce vyšlehejte se 150 g cukru, přidejte prosátou mouku a pořádně zamíchejte metličkou. Těsto na korpus nalijte do dortové formy vymazané olejem nebo vyložené pečicím papírem. Pečte 30–40 minut na 180 °C, dokud nebude povrch lehce zlatavý a vnitřek upečený. To nejlépe zjistíte, pokud do těsta zabodnete špejli. Ulpí-li na ní trochu těsta, ještě korpus nechte chvíli péct.

Připravte si krém

Zbývající cukr povařte s čerstvým nebo zmraženým ovocem, dokud se úplně nerozpustí. Mascarpone, kondenzované mléko a 200 ml tučnější smetany, mezitím vyšlehejte mixérem. Vychlazený korpus rozkrojte na tři placky. Na spodní placku nalijte třetinu ovoce, potřete třetinou krému z mascarpone a přiklopte druhou plackou. Opakujte stejný postup. Navrch dortu dejte zbývající ovoce a krémem se snažte potřít nejen povrch, ale i strany dortu.

Dort nechte takto přes noc v chladničce. Druhý den si připravte čokoládovou polevu. Zbývající smetanu zahřejte, přidejte čokoládu nalámanou na kousky a míchejte tak dlouho, dokud se nerozpustí. Pak čokoládou polijte vychlazený dort. Polevu nechte ztuhnout a můžete podávat. I přes jednoduchou přípravu je ovocný piškotový dort výtečný, vypadá velmi slavnostně a k odpolední kávě bude chutnat všem hostům.