Mrzí mě, že jsem účinky rebarbory neznala už dříve. Její blahodárné účinky jsou k nezaplacení.

0
(0)

Dalibor , 21. 05. 2021

Mezi účinné byliny a podporu z přírodních zdrojů patří rebarbora. Ta vám může pomoci s hladinou cholesterolu, v případě zácpy nebo průjmu či jiného zažívacího problému. Rebarbora vám ale pomůže i v dalších částech těla. Zjistěte, jak blahodárné účinky má.

Rebarbora je na první pohled velmi nenápadnou rostlinou, která určitě nevzbudí velký zájem. Opak je však pravdou. Její řepíkové kořeny mají skvělé léčivé účinky. Rebarboru můžete pěstovat na vašem užitkovém záhonu spolu s ostatní zeleninou, potřebuje zvláštní péči nebo příliš mnoho prostoru kolem sebe.

Jak rebarboru skladovat?

Tři roky staré rostliny se na konci léta vykopávají a pro léčivé účinky se používají zejména oddenky spolu s kořeny. Před uskladněním je nutné rostliny umýt pod tekoucí studenou vodou a poté sušit na čerstvém vzduchu. Po usušení a vymizení vlhkosti je nutné svázat k sobě oddenky dlouhé asi deset centimetrů a usušit je v sušičce při teplotě do 50 °C. Sušená rebarbora se skladuje ve skleněných nádobách s těsným uzávěrem v tmavé místnosti. Vydrží vám takto uskladněná až pět let.

Listy i stonky rebarbory mají vysoký obsah vitamínů C, B1, B2, B3, B6, karotenu i organických kyselin. Mezi ně patří například kyselina jablečná, šťavelová nebo jantarová. Dalším obsahem rebarbory jsou také flavonové sloučeniny, minerální soli draslíku, vápníku nebo také hořčíku a fosforu.

Pozitivní účinky rebarbory

Přírodní přípravky z rebarbory pomáhají při průjmech nebo zácpách, působí také protizánětlivě. Tato rostlina má antimikrobiální účinky a dokáže snížit hladinu cholesterolu v krvi. Pomáhá při nechutenství a s regulací celkového metabolismu. Z rebarbory si můžete připravit také tinkturu, kde je základem odvar z vody spolu s alkoholem. Pár kapek denně pomáhá jako přírodní projímadlo.

Odvar z kořenů a oddenků rebarbory vám může pomoci při chronické zácpě, příliš velké plynatosti nebo při hepatitidě. Zvyšuje chuť k jídlu a zlepšuje celkové trávení i funkci střev. Pro správnou funkci střev působí skvěle především díky interakci s bílkovinami, které na vnitřní stranu střev dobře působí, vytváří sediment, který chrání sliznici tlustého střeva a rychleji stolici vytlačí ven.

Pokud vás trápí zažívání nebo zácpa

Jestliže máte problémy s trávením nebo gastritidou, můžete si pomoci díky dietnímu jídelníčku, do kterého zařadíte rebarboru. Můžete použít rebarboru ve formě infuzí, sirupů nebo extraktů, dobře pomáhají také doplňky stravy ve formě prášků a tablet. Připravte si skvělý recept pro podporu správné funkce zažívání. Budete k němu potřebovat:

  • suché kořeny rebarbory
  • vodu
  • dobře uzavíratelnou sklenici

Jednu polévkovou lžíci suchých kořenů rebarbory zalijte sklenicí vody. Nechte směs osm hodin odležet a druhý den vařte asi tři minuty. Směs sceďte do dobře uzavíratelné sklenice a zbytek suchých kořenů do sklenice důkladně vymačkejte. Podávejte vždy alespoň půl hodiny před jídlem třetinu šálku.

Přípravek pro anémii a tuberkulózu

Rebarbora má léčivé účinky také v případě anémie a tuberkulózy. Pomůže vám ve formě infuze. Připravte si jednu polévkovou lžíci oddenků rebarbory a zalijte ji sklenicí horké vody. Nechte asi půl hodiny směs působit na teplém místě. Tuto infuzi skladujte v době uzavřených sklenicích a konzumujte ve třech rozdělených dávkách vždy před jídlem.

Pokud si chcete připravit odvar ze stonků a listů rebarbory, postupujte podobným způsobem. Asi dvě lžíce stonků a listů zalijte vroucí vodou a nechte louhovat přibližně dvacet minut. směs poté sceďte a pijte šálek takového čaje třikrát denně po malých doušcích. Tento čaj pomůže také ženám v případě problémů při bolestivé menstruaci.

Připravte si rebarborový prášek

Připravit si můžete také kořenový prášek. Ten je dobře rozpustný a můžete ho přidat do jakéhokoliv jídla. Prášek připravíte rozdrcením dobře sušeného kořene rebarbory. Tento přípravek se doporučuje při zvýšené hladině cholesterolu v krvi, neměla by se však překročit doporučená dávka. Ta je stanovena na 0,3 gramů třikrát denně alespoň půl hodiny před jídlem. Prášek by se měl rozpustit v asi 50 mililitrech převařené vody.