Proč vaši prarodiče nepotřebovali držet dietu a stále byly štíhlejší a zdravější

0
(0)

Dalibor , 08. 03. 2020

Každá další generace se zdá být nemocnější s větším počtem onemocnění a různými postiženími. A to přesto, že jak tvrdí úřady, věda o výživě se za posledních 50 let zlepšila.

Skutečnost je však od těchto tvrzení na hony vzdálená.

Naši prarodiče si zvykli vyrábět vlastní máslo, vařit s vepřovým sádlem, smažit, pít plnotučné mléko, a přesto byli zdravější a štíhlejší.

Jak to dokázali? V první řadě je třeba říci, že jedli méně a jejich jídlo bylo zdravější.

Podíl tuku ve stravě a průměrná délka dožití

My dnes snižujeme cukr, odebíráme z potravin tuk, vaříme méně, jíme více, konzumujeme geneticky modifikované potraviny, potraviny s umělými sladidly, vysoce zpracované a většinu času trávíme sezením.

Vidíte ten rozdíl?

Tuto je zajímavý graf z roku 1950, který na ose x zobrazuje podíl tuků ve stravě mužů a na ose y průměrný věk jejich dožití:

Z grafu je jasně vidět, že poté, co podíl tuků ve stravě přesáhne 30%, věk dožití začíná výrazně zvyšovat.

Když se podíváme na dnešní dobu, tak tuk se z většiny potravin odstraňuje. Máme nízkotučné mléko, nízkotučné jogurty a množství dalších potravin, které se pyšní, že jsou "bez tuku".

Naše moderní strava byla přetransformována na nízkotučnou, vysoce sacharidovou a zpracovanou.

Jak uvádí jeden australský dědeček s 12 vnoučaty:

"Když jsme byli malí, jídla bylo relativně málo. Jedli jsme méně než dnes, protože nás bylo doma poměrně hodně a museli jsme se podělit.

V každé rodině bylo od 7 do 9 dětí. Hodně se nám proto neušlo. Nebyly žádné "Duplo".

Nepřejídaly jsme se, ale zároveň jsme se neomezovaly v pojídání chleba, protože jinak by se nám neušlo. Všechno to však bylo zdravé jídlo. Doma jsme měli velkou zeleninovou zahradu a květák jsme si níž následuje dokonce i během zimy. "

Věda říká, že omezování kalorií dokáže prodloužit život

Ve své knize "Nešťastné jídla" vysvětluje Michael Pollan, jeden z nejprodávanějších autorů a přispěvatelů do New York Times Magazínu , že všichni bychom dokázali snížit svůj příjem kalorií.

Jak uvádí:

"Omezení celkového množství kalorií se ukázalo, že dokáže zpomalovat stárnutí u zvířat. Dokonce se věří, že jde o jeden z nejdůležitějších faktorů při prevenci rakoviny.

Například lidé na Okinawě, kteří partie mezi nejdéle žijících lidí na Zemi, praktikují princip "Hara Hachi Bu", což znamená, že jedí jen dokud se cítí sytý na 80%. "

Různé organismy, od kvasnic, přes myši až po člověka, všichni mají prospěch z omezování množství kalorií. U méně rozvinutých organismů dokáže omezení kalorií prodloužit život dvoj až trojnásobně!

V mnoha studiích organismy na redukční dietě umírají ve svém přirozeném věku, bez nějakých vážnějších onemocnění. Naproti nim, až 94% zvířat na saturované (vydatné) dietě si rozvinou nějaké chronické onemocnění jako rakovina nebo onemocnění srdce.

Podle výsledků dvou předešlých studií , omezení zkonzumovaných kalorií aktivuje regulační geny, které prodlužují život.

Zpracované potraviny jako největší viník

Výše zmíněný australský starý otec dále uvádí:

"My jsme si doma vždy vařily. Zpracovaných potravin jsme jedli minimum.

Když jsem byl malý, neměli jsme žádné balené potraviny. Když můj otec koupil po válce farmu, dojily jsme 2 až 3 kravky a vyráběly si vlastní máslo. "

Ve svém článku 6 pravidel pro správné stravování (Six Rules for Eating wisel), který vyšel v TIMES Magazínu, Michael Pollan říká, že bychom neměli jíst nic, co by naši prarodiče nerozpoznali jako jídlo.

"Představte si, jací ztraceni by byli vaši prarodiče v dnešním supermarketu. Většina prodávaných produktů nejsou potraviny. Jsou to potravinářské výrobky " , říká.

Historie potvrzuje, že předtím, než zařadíte nějakou novou potravinu do svého jídelníčku, měli byste nejprve počkat několik desítek let. Nejlepším příkladem jsou margaríny jako náhrada másla.

Oni předtím tvrdili, že margaríny zabrání vzniku mnoha nemocí, hlavně kardiovaskulárních. Mnozí lidé však tato tvrzení zpochybňovali. Hlavně ti, kteří si cenili tisíciletími ověřené pozitivní vlastnosti másla pro lidský život.

Dnes již víme, že máslo je tisíckrát zdravější pro lidi než margaríny. Trvalo to ale desetiletí, dokud jsme na to došli.

Moje máma vždy tvrdila, že jednou vědci přijdou na to, že máslo je pro vás mnohem zdravější než margarín. Dnes její věda dává za pravdu. Margaríny s obsahem trans-mastných kyselin nás doslova pomalu zabíjejí.

Jezte potraviny, ne potravinové produkty! "

Stravovací kultura není taková jako kdysi

Vlády u nás i jinde ve světě celá léta varovali obyvatelstvo ohledně rizik stravy bohaté na tuky.

Jejich tvrzení založené na "jejich vědě" došli k závěru, že tuku se je dobré vyhýbat, protože obsahuje extra kalorie. A také, že saturované tuky zvyšují riziko onemocnění srdce.

Tuto "nízkotučnou mantru" celé roky zpochybňovali mnozí lékaři i odborníci na výživu, protože se jí vůbec nedařilo zastavit epidemii obezity . Skutečnost je však taková, že vysoký příjem tuků snižuje hladinu cukru v krvi, zlepšuje lipidy a snižuje obezitu.

Na západě se ročně uvedou do prodeje přes 17000 nových potravinových produktů samozřejmě podpořeny silným marketingem a reklamou. Potravinářské koncerny se snaží prodat těchto produktů co nejvíce a zároveň podrývají tradiční přístupy k výživě.

Navíc, naši prarodiče nepresedeli celý den přilepení ke své židli a gauče během večerů. Vykonávali manuální práci či jezdili na koních.

Neznali, co jsou to potravinové alergie. A ani si neodriekali žádné zdravé jídlo.

9 Pollanského principů pro zdravé stravování

1. Jezte potraviny. Nejezte nic, co by vaši prarodiče nerozpoznali jako jídlo.

2. Vyhýbejte se i těm potravinovým produktům, které tvrdí, že jsou zdravé. Nezapomínejte na to, že io margarínu se tvrdilo, že je zdravý a jediné, co lidem přinesl, byly srdeční infarkty.

3. Vyhýbejte se hlavně tím produktům, jejichž ingredience, tedy složení a) neznáte, b) nevíte vyslovit a c) mají více než 5 složek . Také ty, které obsahují fruktózový sirup. Žádná z těchto charakteristik sama o sobě není nebezpečná, ale je dobrým indikátorem, že daný potravinový produkt je vysoce zpracován.

4. Kdykoli je to možné, nenakupujte v supermarketu. Vysoce fruktózový sirup nenajdete na žádné lokální tržnici nebo farmářském trhu. Také tam nenajdete plodiny sklizené dávno a přivezeny z dalekých zemí. Obvykle tam najdete čerstvé plodiny sklizené v době jejich nejvyšší nutriční kvality. Tedy přesně takové potraviny, jaké zvykli jíst vaši prarodiče.

5. Plaťte více, jezte méně. Faktu, že kvalitní potraviny i víc stojí, se jednoduše nevyhnete.

6. Jezte převážně rostlinné plodiny , hlavně listy. Konzumováním rostlinné potravy přijmete mnohem méně kalorií, protože rostliny jsou kaloricky méně vydatné.

7. Jezte tak jako jedí Francouzi, Japonci, Italové nebo Řekové. Tyto kuchyně jsou považovány za poměrně zdravé a vyvážené. Neplatí to však jen o těchto národech. V podstatě tradiční stravovací zásady každého národa jsou lepší než dnešní západní styl stravování.

8. Vařte. Pokud je to možné, zřiďte si zahrádku. Kultura domácích kuchyní obsahuje více moudrosti než v jakémkoliv vědeckém časopise .Navíc potraviny, které si sami dopěstujete, přispívají k vašemu zdraví dávno předtím, než jejich sníte (myslete na všechen ten pohyb vynaložený při jejich pěstování).

9. Jezte jako všežravec. Nebojte se zkoušet nová jídla a potraviny. Čím větší různorodost vaší stravy, tím větší šance, že si jí pokryjete všechny vaše nutriční požadavky.