„Proč byl za socialismu chutnější?“: Chléb včera a dnes

0
(0)

Dalibor , 30. 11. 2019

Vzpomenete si ještě  vynikající chuť chleba, který se vyráběl ještě za dob socialismu?

Málokteré z dětí vědělo z obchodu přinést celý bochník, protože byl tak dobrý.

Doma se co nejšikovnější snažili dát si ho s džemem a mlékem aniž je viděli rodiče.

V dobách, kdy bylo po ruce jen trochu džemu, někteří to dělali tak, že si krajíc chleba namočili do vody a následně jej posypali cukrem. Při pomyšlení na chléb ve vajíčku s vanilkovým cukrem se nám sbíhají sliny ostošest.

 
 

Bohužel, dnešní děti už nemohou pocítit tu výtečnou chuť, která je známá nejednomu dědovi a mámám.

Důvodem je změna receptury a důkladná příprava.

Postup výroby

V minulosti se každý chléb vyráběl podle stryktně stanovených standardů, od kterých nebyla ani nejmenší možnost vzdálit se. Hlavním technologickým krokem je příprava chleba na kvásku. Nejprve se udělá těsto z větší části mouky (asi 60% z požadovaného množství), kvasnic a vody.

Pak následoval dlouhý proces fermentace (přibližně 4 hodiny).

 

Když je těsto nakynuté, přidejte k němu zbytek mouky, margarín a cukr.

Následuje další fáze fermentace (cca 1,5 hodiny). Je těžké si to představit, ale příprava jednoho chlebu trvala přibližně 7 hodin!

Dnešní výrobci tráví tolik času přípravou tohoto pečiva. Bochník se často vyrábí podle zrychlené technologie, která zkracuje čas přípravy na 3 hodiny.

Kvalitě chleba byla ovlivněna skutečností, že mnozí výrobci přestali používat margarín. Z důvodu většího výdělku a lacinější výrobě. Kvůli tomu ztratil chléb svou výraznější mléčnou chuť.

Kromě toho, bylo důležité v jaké peci se chléb připravoval, předtím ho pekly v plynových pecích, při čemž se zachovala jemná kůrka a jemně pórovitá střídka chleba.

Dnes je většina pecí na pečení bochníků elektrická, kvůli čemuž trpí i samotný chléb, protože jeho kůrka zůstane vysušená.

Jaké bylo balení chlebu za socialismu

Také ho ani nikdo nebalil, protože všichni věděli, že doba skladování nesmí přesáhnout více než 24 hodin.

V dnešní době je chléb zabalený a leží v regálech obchodů i 120 hodin.

Vzpomínáte si na chuť poctivě upečeného chleba?