Přírodní antibiotikum ve formě domácího zelí. Každý Čech by měl mít doma několik sklenic.

0
(0)

Dalibor , 10. 06. 2021

Pokud patříte k milovníkům zelí, máte vyhráno. Zelí má totiž velmi příznivé vlastnosti důležité pro zdraví lidského těla. Na světě existuje ale pořád ještě obrovské množství lidí, které i přes bohatost na vitaminy zelí odmítají. Této skupině lidí vadí jeho zvláštní chuť. Až si ale přečtete, k čemu všemu může být toto zelí užitečné, možná i vy změníte na zelí názor. Obyčejné zelí je velmi levnou potravinou, která může být perfektní prevencí proti výskytu rakoviny i různým srdečním onemocněním. Proč byste tedy neměli zelí odsuzovat a vynechávat ho ze svého jídelníčku?

Podpora trávení

Právě zelí je zeleninou, která je opravdu velmi bohatá na vlákninu. Vláknina je tajemství dobrého trávení. Pokud se tedy potýkáte s problémy trávení, je velmi vhodnou cestou ke zlepšení zařazení zelí do svého jídelníčku. Takové zelí dokáže zabránit zácpě, nadýmání a zlepšit funkci trávicího traktu. Pravidelná konzumace zelí dokonce dokáže zabránit nepříjemným onemocněním vážnějšího charakteru jako jsou nádor tlustého střeva a nádor žaludku. Nejen trávení ale patří k výhodám, které vám poskytne pravidelná konzumace zelí.

Další pozitivní vlastnosti zelí

Kromě podpory trávení je také známo, že zelí obsahuje velké množství vitaminu K, C a A. I tyto vitaminy mají velmi významnou funkci v lidském těle. Vitamin K je zodpovědný za produkci bílkovin a posilování kostí v těle, což je klíčovým faktorem k možnosti pohybu. Právě vitamin K je velmi důležité doplňovat zejména u starších lidí, neboť je skvělou prevencí osteoporózy. Vitamin C je všem jistě velmi známý. Jeho dávka v těle se doporučuje zvyšovat zejména na podzim, a to právě kvůli posílení imunity před sezónou nemocí a nachlazení. Posledním důležitým vitaminem je vitamin A, jehož hlavním úkolem j péče o zdravé oči a pokožku. Nejlepší je konzumace zelí doma připraveného, neboť se tak vyhnete konzervačním látkám, které obsahuje zejména předpřipravené zelí.