Přírodní Superovoce na zvýšení imunity a zvýšení odolnosti vůči nemocem ...

0
(0)

Dalibor , 29. 01. 2020

V dnešní době jsou v módě superpotraviny a hovoří se io Superovoce. Jde o exotické plodiny "nabušené" vitamíny, minerály a antioxidanty.

Kupujeme si je většinou sušené, někdy čerstvé, nebo jako drahé suplementy obsahující extrakty z tohoto ovoce. Jmenovat můžeme Acai Berry, mangostan, papáju, Pitahaya nebo granátové jablko.

Přitom jedno takové Superovoce si můžeme v létě nasbírat přímo v našich lesích. Ano, jedná se o tolik známé borůvky. Stačí vyrazit do lesa, a natrhat si pořádnou porci cenných látek. Borůvky můžeme jíst čerstvé, zamrazit je, nebo usušit. V každé formě mají své využití.

 

Lesní nebo kanadské borůvky?
Borůvky si můžete nasbírat v lese, kde roste borůvka černá, ale také vypěstovat na zahrádce nebo na balkoně. To už ale půjde o borůvku kanadskou. Černá borůvka vyžaduje lesní prostředí, je menší a tmavší. To znamená, že obsahuje více zdraví prospěšných antokyanů. Ty jsou významnými antioxidanty. Kanadské borůvky jsou využívány v potravinářství. V jogurtech, müsli tyčinkách nebo dortech, kde černé lesní borůvky zpravidla nenajdete.

 

Proč vlastně borůvky jíst?


Borůvky jsou výjimečným zdrojem antioxidantů. Dále obsahují vitamíny B, C, K a kyselinu listovou a vlákninu.

Toto ovoce je výborné na posílení imunity, zvyšují odolnost proti chorobám. Významné je i jejich pozitivní působení na trávení, dokáží pomoci při průjmu i zácpě. Sušené borůvky se mohou stát užitečnou součástí naší domácí lékárničky.


 
Borůvky jsou výborným ovocem při zákeřné cukrovce. Navíc jsou v nich látky, které pomáhají při zánětech močových cest, podobně jako v brusinkách. Zabraňují totiž přilnutí bakterií v močových cestách.

Konzumace borůvek má pozitivní vliv na mozek, nervy a oči. Dokonce zpomalují stárnutí a zlepšují paměť. Jsou určeny k prevenci aterosklerózy a ischemické chorob srdce.

 

Jak borůvky nejlépe konzumovat?
Borůvky jsou výhodné v tom, že pozitivní efekt neztrácejí ani úpravou. Samozřejmě nejlepší jsou čerstvé a právě natrhané. Zdraví ale prospívají i ve formě koláčů, zavařenin, v ovocných knedlících, můžeme je zamrazit (samozřejmě ne na moc dlouho, to pak postupně začnou ztrácet vitamíny) nebo usušit v sušičce ovoce.

👍 Tento návod je užitečný