Obsah článku
Celer je obyčejná zelenina, kterou má většina z nás běžně doma. Málokdo však tuší, že se jedná o jeden z nejúčinnějších přírodních prostředků na záněty, vysoký tlak, trávení i prevenci rakoviny. A co je nejlepší – stojí jen pár korun.
Co všechno celer obsahuje?
Celer (Apium graveolens) je doslova zásobárnou vitamínů a minerálů. Obsahuje vitamíny B6, C, A, K, kyselinu listovou, dále minerály vápník, hořčík, draslík, zinek, železo a také velké množství vlákniny a antioxidantů. Díky tomu má silné protizánětlivé, detoxikační a regenerační účinky.
1. Přirozeně bojuje se záněty
Celer je plný antioxidantů, které bojují proti volným radikálům a chrání buňky před poškozením. Pomáhá při zánětech jater, ledvin, kloubů, střev, kůže i močových cest. Obsahuje také flavonoidy, fenolové kyseliny a vitamín C, které působí jako přírodní lék proti bolesti a zánětu.
Celer může být přirozenou alternativou k drahým doplňkům z lékáren.
2. Snižuje hladinu cholesterolu
Vědecké studie potvrdily, že celer obsahuje látku 3-n-butylftalid, která pomáhá snižovat hladinu tuků v krvi. Pravidelná konzumace celeru nebo celerové šťávy může snížit hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a chránit cévy před zanášením.
3. Podporuje zdravý krevní tlak
Semena i stonek celeru mají antihypertenzní účinky. Draslík a vápník pomáhají regulovat krevní tlak a podporují správnou činnost srdce. Celer je tak ideální potravinou pro lidi s vysokým tlakem i pro prevenci srdečních onemocnění.
4. Čistí játra a ledviny
Celer působí močopudně a podporuje vylučování toxinů z těla. Pomáhá tak čistit játra i ledviny a zlepšuje jejich funkci. Díky vitamínům C, B a A stimuluje detoxikační procesy a napomáhá regeneraci jaterní tkáně.
Tip: zkuste celerový čaj nebo čerstvou šťávu – ideálně ráno nalačno. Pomáhá při únavě, nadýmání i zadržování vody.
5. Pomáhá při hubnutí
Celer je nízkokalorický, ale velmi sytý. Obsahuje hodně vlákniny, která podporuje trávení a prodlužuje pocit sytosti. Zároveň zrychluje metabolismus a podporuje spalování tuků. Díky vysokému obsahu vody navíc hydratuje organismus a pomáhá udržovat rovnováhu tekutin v těle.
6. Proti nadýmání a pro lepší trávení
Celer uvolňuje zažívací trakt, pomáhá při křečích, nadýmání a těžkosti po jídle. Podporuje tvorbu žaludečních šťáv a zlepšuje vstřebávání živin. Je skvělou volbou pro lehkou večeři, smoothie nebo domácí polévku.
7. Má protirakovinné účinky
Celer obsahuje látku polyacetylén, která napomáhá odstraňování toxinů a zabraňuje růstu rakovinných buněk. Podle studií může být účinný zejména při prevenci rakoviny prsu, žaludku a leukémie. Další důležitou složkou jsou kumariny, které působí proti tvorbě krevních sraženin a posilují imunitní systém.
Jak celer zařadit do jídelníčku?
- Přidejte ho do polévek, vývarů, salátů nebo pomazánek
- Udělejte si celerové smoothie s jablkem, citronem a trochou zázvoru
- Nakrájejte ho na tyčinky a namáčejte do hummusu nebo jogurtového dipu
- Připravte si celerový čaj nebo šťávu pro detoxikaci těla
Proč jíst celer pravidelně?
- Posiluje imunitu
- Pomáhá při zánětech
- Čistí tělo od toxinů
- Podporuje trávení a hubnutí
- Zlepšuje zdraví srdce
- Chrání před rakovinou
- Udržuje zdravý tlak a cholesterol
Závěr
Celer je levný, dostupný a přitom mimořádně prospěšný pro zdraví. Pomáhá tělu regenerovat, čistí ho zevnitř a podporuje dlouhověkost. Zařaďte ho do svého jídelníčku každý den – a uvidíte, že rozdíl pocítíte už po pár týdnech.


