Připravte si zázvor tímto způsobem a předejděte rakovině, revma i vysokému cholesterolu

0
(0)

Dalibor , 11. 02. 2020

V dávných dobách byl zázvor využíván při léčbě mnoha onemocnění od zkaženého žaludku, chřipku až po revmatická onemocnění kloubů.

Dnes výzkumy ukazují, že zázvor účinně působí i při několika novodobých onemocněních jako například rakovina či vysoká hladina cholesterolu v krvi.

Zázvor sám o sobě má skvělé léčivé účinky. Pokud je však chcete ještě více umocnit, můžete si z něj připravit fermentovaný nápoj, který znali již naše babičky.

Jediné, co na výrobu fermentovaného zázvoru potřebujete je pár základních věcí a trochu trpělivosti.

Zázvor je obvykle vhodný pro všechny, včetně dětí, pokud jim nevadí jeho pálivá chuť. Vyhýbat by se mu měli jen tyto 4 skupiny lidí, o kterých jsme psali v jiném našem článku.

Ingredience


Budete potřebovat následující:

  • 2 litry vody
  • 1 velkou láhev na zavařeniny (například od okurek)
  • 100 až 130 gramů cukru (6 až 8 polévkových lžic), nejlepší je hnědý cukr z třtiny
  • 1 kořen zázvoru zhruba 8 až 10 cm dlouhý
  • 1 až 2 dcl vodního kefíru (může být i klasický z mléka)

Postup přípravy


1. Nalijte vodu do velkého hrnce a dejte ji sevřít.

2. Po sevření vody přidejte do ní nastrouhaný zázvor, ztište plyn, překryjte pokličkou a nechte povařit zhruba 3 minuty.

3. Po dovaření vypněte plyn, nasypte do hrnce cukr a zamíchejte, aby se všechen rozpustil. Nápoj nechte vychladnout.

4. Následně po vychladnutí na pokojovou až mírně letní teplotu přelijte celý obsah hrnce do velkého, dobře vysterilizované (omytého) skla od zavařenin.

5. Přidejte do toho kefír, zamíchejte a sklo uzavřete gázou nebo látkou, kterou na hrdlo upevněte gumičkou, aby do toho nelezl hmyz.


6. Na teplém místě nálev nechte odstát zhruba 1 týden.

7. Po týdnu obsah skla sceďte do lahví - nejlépe skleněné, ale mohou být i plastové.

8. Lahve uzavřete a nechte je uzavřené dalších pár dní, aby se v nich vytvořil oxid uhličitý, který dodá nápoji jiskru.

Použiti


Nápoj užívejte tak často, jak jen chcete.

Pro prevenci různých onemocnění stačí vypít 1 sklenice nápoje denně, případně obden.

V případě nějaké choroby, jako jsou artritida, vysoký cholesterol či chřipka nebo nachlazení můžete zvýšit dávku na 2 až 3 sklenice denně.