Nakrájela cuketu na kolečka a vložila je do igelitového sáčku. Vytvořila tak nejlepší přílohu k masu.

0
(0)

Dalibor , 12. 09. 2020

Cuketa je jednou z univerzálních a současně velmi zdravých plodin, které se dají v kuchyni využívat prakticky do každého jídla. Díky vodnatému charakteru a poměrně nevýrazné chuti můžete cukety použít do salátů, ale také do sladkých dezertů – když se vhodně naloží, může zavařenina z cukety chutnat jako ananas. Cuketa je také velmi dobrá příloha k různým jídlům, můžete ji připravit na způsob pyré nebo jako součást grilované směsi. Následující recept vám dá návod, jak si připravit chutnou přílohu v podobě cuketových kroužků.

Pečené cuketové kroužky

Pečené cuketové kroužky či kolečka jsou výbornou a lehkou přílohou, kterou můžete podávat k masu nebo jen jako pochutinu se smetanovým dipem. Jejich příprava je snadná a rychlá a jejich chuť si zamilujete.

Ingredience pro přípravu cuketových kroužků

Na tento recept budete potřebovat následující ingredience:

  • Cuketa střední velikosti – 2 ks
  • Hladká mouka – ½ hrnku
  • Zakysaná smetana – ½ hrnku
  • Česnek – 2-3 stroužky
  • Sůl
  • Pepř
  • Čerstvé bylinky na dochucení

Postup přípravy cuketových kroužků

Příprava přílohy pak spočívá v následujícím postupu:

  1. Cuketu omyjte, pokud má tvrdou slupky, tak ji oloupejte, a nakrájejte na kroužky o tloušťce asi půl centimetru.
  2. Kolečka naskládejte do pevného igelitového pytlíku, přidejte mouku, dochucovací koření, sůl a pepř, a následně dobře protřepejte.
  3. Poté cuketu rozložte na plech vymazaný máslem a vložte do trouby předehřáté na 180-200 °C.
  4. Cuketa by se měla péct 15-20 min. Přibližně v polovině pečení kolečka obraťte, aby zčervenaly z obou stran.
  5. Po upečení vyjměte kroužky z trouby a připravte si zálivku ze zakysané smetany ochucené solí, pepřem a čerstvými bylinkami.

Kroužky můžete podávat samostatně se smetanovým dipem jako jednohubky například na slavnostech. Zároveň je možné tento recept využít, chcete-li nahradit pečené brambory něčím novým a nevšedním a zpestřit si tak jídelníček lehkou přílohou.