Obsah článku
Cuketa je jednou z univerzálních a současně velmi zdravých plodin, které se dají v kuchyni využívat prakticky do každého jídla. Díky vodnatému charakteru a poměrně nevýrazné chuti můžete cukety použít do salátů, ale také do sladkých dezertů – když se vhodně naloží, může zavařenina z cukety chutnat jako ananas. Cuketa je také velmi dobrá příloha k různým jídlům, můžete ji připravit na způsob pyré nebo jako součást grilované směsi. Následující recept vám dá návod, jak si připravit chutnou přílohu v podobě cuketových kroužků.
Pečené cuketové kroužky
Pečené cuketové kroužky či kolečka jsou výbornou a lehkou přílohou, kterou můžete podávat k masu nebo jen jako pochutinu se smetanovým dipem. Jejich příprava je snadná a rychlá a jejich chuť si zamilujete.
Ingredience pro přípravu cuketových kroužků
Na tento recept budete potřebovat následující ingredience:
- Cuketa střední velikosti – 2 ks
- Hladká mouka – ½ hrnku
- Zakysaná smetana – ½ hrnku
- Česnek – 2-3 stroužky
- Sůl
- Pepř
- Čerstvé bylinky na dochucení
Postup přípravy cuketových kroužků
Příprava přílohy pak spočívá v následujícím postupu:
- Cuketu omyjte, pokud má tvrdou slupky, tak ji oloupejte, a nakrájejte na kroužky o tloušťce asi půl centimetru.
- Kolečka naskládejte do pevného igelitového pytlíku, přidejte mouku, dochucovací koření, sůl a pepř, a následně dobře protřepejte.
- Poté cuketu rozložte na plech vymazaný máslem a vložte do trouby předehřáté na 180-200 °C.
- Cuketa by se měla péct 15-20 min. Přibližně v polovině pečení kolečka obraťte, aby zčervenaly z obou stran.
- Po upečení vyjměte kroužky z trouby a připravte si zálivku ze zakysané smetany ochucené solí, pepřem a čerstvými bylinkami.
Kroužky můžete podávat samostatně se smetanovým dipem jako jednohubky například na slavnostech. Zároveň je možné tento recept využít, chcete-li nahradit pečené brambory něčím novým a nevšedním a zpestřit si tak jídelníček lehkou přílohou.