Připravte si salát ze sezónní zeleniny, který si budete moci užívat celý rok!

0
(0)

Tomáš , 18. 07. 2021

Rajčata, okurky i papriky – to všechno patří do zeleniny, která tvoří skvělý salát. Problémem ale je to, že svou chuť si zachovají jen ty, které vyrostly na sluníčku. Kupovaná rajčata v zimě jsou obvykle bez chuti a bohužel i vitamínů. Zato v sezóně – obzvláště, pokud si zeleninu pěstujete sami, je jich dost a mají skvělou chuť. A toho se musí využít! Přípravu tohoto salátu můžete využít také jako způsob, jak prodloužit životnost své zeleniny.

Ingredience

Zde je všechno, co budete k přípravě salátu potřebovat:

  • 2,5 kg rajčat,
  • 1 kg okurky,
  • 700 g paprika,
  • 800 g cibule,
  • 1 palička česneku,
  • 40 g petržele,
  • 40 g kopru,
  • 40 g bazalky,
  • 2 lžíce soli,
  • 150 ml slunečnicového oleje,
  • 5 lžic cukru,
  • 5 lžic octa.

Příprava zeleniny

Nejprve je třeba veškerou zeleninu řádně omýt a nakrájet. Rajčata na plátky, okurku na kolečka nebo půlkolečka, papriku na proužky nebo kostičky a cibuli na proužky. Krájejte raději větší kousky zeleniny, než menší – aby nedošlo k jejich rozpadnutí.

Naložení zeleniny

Do dostatečně velké mísy dejte zeleninu a promíchejte ji. Poté přidejte všechny bylinky – petržel, kopr i bazalku, nakrájené najemno, 2 lžíce soli, 5 lžic octa a 5 lžic cukru. Znovu pořádně promíchejte a nechte hodinu odležet. Za tuto dobu pustí šťávu. Přilijte 150 ml oleje.

Naplňte sklenice

Touto směsí naplňte sklenice a šťávu, kterou zelenina pustila, do sklenic rovnoměrně rozdělte. Pokud byly sklenice půllitrové, sterilizujte 20 minut. Tento salát můžete použít jako přílohu kdykoliv – v létě i v zimě.

Tipy na závěr

Pokud nemáte rádi některou ze zeleniny, můžete ji vynechat. V podstatě je možné tento recept použít pouze pro dva druhy zeleniny: pro rajče a cibuli. Každá další zelenina je ale vítaný bonus, který pokrm oživí. Takto připravená zelenina může být také skvělým základem do omáček.