Existují suroviny, o kterých byste vůbec neřekli, že vám mohou pomoci vyformovat postavu.
Pokud ještě stále při pohledu do zrcadla nebo na váhu propadáte panice, vyzkoušejte zahrnout do svého jídelníčku těchto šest surovin. Protože díky svému složení mají na formování postavy příznivý vliv.
Přestože se v něm ukrývá až 83% tuku, je vhodné i při hubnutí. Obsahuje esenciální mastné kyseliny, které pomáhají přeměňovat jiné tuky, zároveň snižují špatný cholesterol v krvi.
Z minerálních látek poskytuje zejména draslík, vápník, měď a fosfor. Je zdrojem přírodních antioxidantů, hlavně luteinu a beta-karotenu, vitamínu C a B.
Navíc jedno avokádo může obsahovat až 17 g vlákniny. Zároveň také mannosy, formu sacharidů. Tu využívá mozek jako zdroj energie.
Patří mezi tzv. pseudoobilniny podobně jako pohanka. Skrývá v sobě lehce stravitelné bílkoviny, obsahuje všech osm aminokyselin. Dodá tělu potřebnou vlákninu, která zpomaluje trávení. Najdete v něm vitamíny skupiny B, beta-karoteny a vitamín C.
Má nízký obsah sodíku a naopak hodně vápníku, hořčíku, draslíku a železa. Neobsahuje lepek. Ze semínek se dělá mouka a cereálie.
Mandle
Nacházejí se v nich zdravé tuky, bílkoviny i vláknina. Jsou zdrojem vápníku, fosforu, hořčíku či vitamínu E.
Mohou tedy být vhodné pro diabetiky a pro ty, co mají potíže s cukrem v krvi. Pokud je jíte s mírou, mohou vám při hubnutí pomoci. Studie potvrzují i to, že lidé, kteří konzumují mandle, mají obvykle nižší BMI. Působí preventivně proti kardiovaskulárním chorobám a snižují celkový cholesterol. Méně vhodné jsou však pražené a solené mandle.
Ovesné vločky
Mají nejvyšší obsah bílkovin ze všech obilovin a nízký glykemický index. Obsahují vhodný poměr rozpustné a nerozpustné vlákniny. Beta-glukan v ovsu pomáhá stabilizovat krevní cukr. Jsou zdrojem fosforu, draslíku, selenu, manganu a také železa. Je v nich však i lepek, se kterým se nesnášejí lidé trpící celiakií. Nejvýživnější jsou syrové ovesné vločky, podávané v kombinaci s mlékem, ovocem a ořechy.
Tato surovina má pověst, že je nejlepším zdrojem bílkovin na světě. V žloutku se ukrývá všech osm aminokyselin a zdraví prospěšný cholin.
Ten paradoxně působí proti hromadění cholesterolu a tuku v játrech. Vejce obohacené o omega-3 nenasycené mastné kyseliny pomáhají také snižovat cholesterol.
Ve vejci se nachází i více než 15 vitamínů, hlvane skupiny B (B2 a B12) a vitamin D. Kromě toho v této potravině najdete selen, síru, vápník a železo. Čím více mícháte vejce, tím více cholesterolu v něm oxiduje, proto ho raději vařte celé.
Houby
Obsahují silný antioxidant s názvem L-ergothionein neutralizující volné radikály. Zároveň může pomoci i štěpit cukr v krvi, a tím vést k efektivnějšímu spalování tuku na energii. Tuto látku najdete iv žampionech. Mezi nejzdravější houby na světě však patří maitake, šitake a reiši. Všechny tři slouží jako lék, mají pozitivní vliv zejména na imunitní systém a pomáhají dokonce i při léčbě rakoviny.