Překvapení? Vitamín D účinnější je jako vakcína proti chřipce

0
(0)

Dalibor , 09. 02. 2020

Orgány veřejného zdravotnictví tvrdí, že každoroční očkování proti chřipce je zaručený způsob, jak se této nemoci vyhnout. Ale má toto tvrzení i vědecké opodstatnění? Pokud jste opakovaně podlehli této každoroční propagační kampani, možná vás překvapí zjištění, že už celou dekádu je podle lékařské literatury mnohem efektivnější vitamin D.

Vitamin D jako obrana proti chřipce

Doktor John Cannell, zakladatel Rady pro vitamin D (Vitamin D Council), jako jeden z prvních představil myšlenku, že nedostatek vitaminu D může být skutečnou příčinou chřipky. Jeho hypotéza byla původně zveřejněna v časopise Epidemiologie a infekce v roce 2006. Za ní následovala další studie, kterou publikoval časopis Virologie v roce 2008.

Následující rok dosud největší celostátní studie svého druhu zjistila, že lidé s nejnižšími hladinami vitaminu D skutečně hlásili podstatně více nachlazení a chřipkových onemocnění. Na závěr vedoucí autor, doktor Adit Ginde, uvedl: "Zjištění naší studie podporují významnou roli vitaminu D při prevenci běžných respiračních infekcí, jako jsou nachlazení a chřipka. Jedinci s běžnými plicními onemocněními, jako je astma nebo emfyzém, mohou být zvláště náchylní na respirační infekce právě pro nedostatek vitaminu D."

Vitamin D je účinnější než vakcína proti chřipce

Od té doby k podobným závěrům došlo již několik studií. Teprve nedávno vědecké hodnocení 25 randomizovaných kontrolovaných studií potvrdilo, že doplněk vitaminu D posiluje imunitu a snižuje počet nachlazení a chřipkových onemocnění. Studie celkově zahrnovaly téměř 11 000 účastníků z více než 12 zemí. Podle časopisu Time: "... lidé, kteří denně nebo týdně užívali doplňkové formy vitaminu D, hlásili výskyt akutních respiračních infekcí jako chřipka a nachlazení mnohem méně, než ti, kteří vitamin D neužívali. U lidí s nejvýraznějším nedostatkem vitaminu D (hladiny v krvi nižší než 10 ng/mL) užívání doplňkové formy vitaminu D vedlo ke snížení rizika respiračních infekcí na polovinu. Iu lidí s vyšším podílem vitaminu D v krvi došlo k mírnému snížení rizika: přibližně o 10%, což se téměř shoduje s ochranným účinkem injekční vakcíny proti chřipce," tvrdí výzkumníci.

Stejně jako Cannell, vědci se domnívají, že vitamin D zabezpečuje ochranu zvyšováním antimikrobiálních peptidů v plicích a že "to může být příčinou, proč jsou nachlazení a chřipka tak časté v zimním období, kdy jsme slunečnímu záření vystaveni nejméně (a proto máme nejnižší přirozenou produkci vitaminu D)..." Podle tohoto mezinárodního výzkumného týmu by vitamin D mohl zabránit více než 3,25 milionům případů nachlazení a chřipky za rok jen v samotné Velké Británii.

Další statistikou, která říká, že v boji s chřipkou je vitamin D účinnější než vakcína, je "počet lidí, které je třeba léčit" (number needed to treat = NNT). Celkově se chřipce vyhne jeden člověk z 33 lidí, kteří by užívali vitamin D v doplňkové formě (NNT = 33), zatímco po očkování 40 lidí se zabrání chřipce pouze u jednoho z nich (NNT = 40). Mezi lidmi s velkým nedostatkem vitaminu D na počátku léčby byl NNT = 4. Jinak řečeno, pokud začínáte s nízkou hladinou vitaminu D v krvi, doplněk vitaminu D je pro vás 10x účinnější než vakcína proti chřipce.

Optimalizace vitamínu D je tou nejlepší obranou proti chřipce

Optimalizace vitaminu D je jedna z nejlepších možností prevence chřipky a dostupných strategií, jak se udržet ve zdraví. Samozřejmě, vaše strava hraje také důležitou roli, protože je základem správného fungování imunitního systému. Strava s vysokým obsahem cukru je zaručený způsob, jak snížit přirozenou schopnost lidského těla bojovat s infekcí jakéhokoliv druhu, protože radikálně zhoršuje fungování imunitního systému.

Nedá se však říci, že posilování zpracovaných potravin vitaminem D je tím nejlepším řešením. Na druhé straně je pravděpodobné, že by i to mohlo mít poměrně silný účinek u lidí, kteří si stále neuvědomují všeobecné pozitivní účinky slunečního záření na lidské zdraví. Rozumné vystavování se slunečnímu záření je ta nejlepší cesta, jak si optimalizovat úroveň vitaminu D v těle. Užívání doplňkového vitaminu D3 se doporučuje v případech, kdy skutečně není možné přijmout vitamin D ze slunečního záření.

Hlavní média ignorují studie "zlatého standardu"

Zlatý standard vědeckých analýz, takzvaná Databáze systematických zhodnocení Cochrane, vydal v letech 2006 až 2012 několik zpráv, z nichž každá podlomila tvrzení, že nejúčinnější obrana proti chřipce je očkování. V roce 2010 společnost Cochrane vydala závěr, který hlavní média zcela ignorovala: "Chřipkové vakcíny mají jen mírný účinek při snižování symptomů chřipky a ztráty pracovních dnů. Neexistují důkazy o tom, že předcházejí komplikacím onemocnění jako zápal plic nebo přenosu onemocnění.

UPOZORNĚNÍ: Toto systematické zhodnocení zahrnuje 15 z 36 studií financovaných průmyslem (čtyři neobsahovaly žádné prohlášení o financování). Předcházející systematické zhodnocení 274 studií o chřipkové vakcinaci, které byly publikovány až do roku 2007, zjistilo, že studie financované z průmyslových zdrojů byly obvykle publikovány v prestižních časopisech a byly častěji citovány, bez ohledu na kvalitu metodologie a jejich rozsah. Výsledky studií financovaných z veřejných zdrojů hovořily ve prospěch chřipkových vakcín v podstatně menší míře."

Takže i přes skutečnost, že 15 z 36 zahrnutých studií bylo ovlivněných zájmy průmyslu, stále nevstoupily potřebné důkazy, které by podpořily tvrzení, že očkování je nejúčinnější a nejefektivnější formou prevence proti chřipce.

Další potraviny a doplňky, které vás zbaví patogenů

Kromě vitaminu D existuje množství dalších potravin a doplňků, které pro nás mohou být při nachlazení nebo chřipce velkým přínosem:

  1. Česnek - je to přirozené antivirotikum, antibiotikum i antimykotikum a už dávno je znám svými skvělými účinky při posilování imunity. Databáze společnosti Cochrane, která opakovaně prokázala, že věda, která podporuje očkování proti chřipce, je přinejlepším povrchní, prozkoumala i studie na alternativní léčby chřipky, včetně česneku. Bohužel, takový výzkum se hledá těžko, protože ho nepodněcuje žádný finanční stimul. Přesto v jediné studii, kterou společnost Cochrane získala, ti, co česnek konzumovali denně po dobu 3 měsíců, prochladli vzácněji než ti, kteří užívali placebo. Pokud i onemocněli, délka trvání nemoci byla 4,5 dne oproti 5,5 dne ve skupině užívající placebo. Možná se to nezdá příliš působivé, ale je to stále více, jak můžete dosáhnout s lékem proti chřipce s názvem Tamiflu.

  2. Vitamin C - vitamin C je velmi silný antioxidant. Používejte přírodní formu jako acerola, která obsahuje i prospěšné mikroživiny. Můžete užívat několik gramů každou hodinu (pořiďte si ho v liposomální formě, abyste se vyhnuli řídké stolici) až do zlepšení zdravotního stavu. Vyplatí se brát ho s sebou i na cesty.

  3. Zinek - Databáze Cochrane při zhodnocení lékařského výzkumu zinku zjistila, že pokud se zinek užívá do 24 hodin od zpozorování prvních příznaků, může snížit trvání nachlazení o jeden celý den. Zjistilo se, že zinek zmírňuje závažnost symptomů. Zinek se nedoporučuje lidem, kteří mají závažné zdravotní problémy jako například snížená funkce imunitního systému, astma nebo nějaké chronické onemocnění. Nedoporučuje se užívat více než 50 mg denně, ani užívat zinek denně jako prevenci, protože může snižovat hladinu mědi v těle.

  4. Oregánový olej - čím je koncentrace karvakrolu vyšší, tím má tento olej silnější účinek. Karvakrol je nejúčinnější antimikrobiální složka v oregánovém oleji.

  5. Léčivé houby - pro posílení imunity jsou vhodné léčivé houby, jako například shiitake, reishi a outkovka pestrá.

  6. Extrakt z olivových listů - extrakt z olivových listů je obecně známý jako přírodní, netoxický prostředek na budování imunitního systému.

  7. Bylinné čaje - na posílení imunity je vhodný čaj z bezu, řebříčku, SADC, lípy, máty a zázvoru. Na to, abyste porazili nachlazení a chřipku, pijte ho horký a často. Způsobuje pocení, což pomáhá vyplavovat virus z těla.