POZOR, pijeme ji téměř všichni! Konzumace této potraviny výrazně zkracuje život ...

0
(0)

Dalibor , 23. 01. 2020

Většina lidí věří, že je tato potravina zdravá. Celá desetiletí byla její konzumace prezentována jako prevence velkého množství onemocnění.

Byla doporučená převážně ženám a dětem. Po pravdě, nutričně je velmi bohatá.

Obsahuje minerály jako vápník, hořčík či fosfor, ale také vitaminy D a B12.

Z uvedeného důvodu bylo v minulosti poměrně jednoduché lidi přesvědčit o tom, aby ji přidali do svého jídelníčku.

Všechny dlouhodobě uznávané přínosy mléka však byly zpochybněny, když se na něj nedávno vědeckým okem podívali odborníci.

Výsledky výzkumu zaměřeného na účinek mléka jako jisté prevence zlomenin při úrazech a také jeho vliv na úmrtnost potkanů ​​byly značně znepokojující.

Mnozí experti na výživu jsou proto momentálně opatrní, když jde o mléko, zejména o jeho konzumaci ve větších množstvích.

V říjnu minulého roku časopis British Medical Journal uveřejnil další důkazy svědčící o tom, že pití velkého množství mléka nám může škodit.

U žen se zpozorovala korelace mezi příjmem mléka a úmrtností. Z pozorování vyplynulo, že čím více žena pila mléko, tím byla pravděpodobnost předčasné smrti vyšší.

Stejně se odhalila i spojitost se zlomeninami, zejména v oblasti kyčlí.

Jaké množství mléka už představuje problém?


U žen, které pili tři a více sklenic mléka denně, byla dvojnásobně vyšší pravděpodobnost úmrtí (během období, kdy studie probíhala) než u žen, které pili pouze jeden sklenici mléka denně.

Nicméně, už i jeden sklenici mléka denně výrazně zvýšil riziko rozvoje rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění.

Výsledky u mužů se také velmi nelišily.


Vyšší procento úmrtnosti se projevilo v případě, že pili větší množství mléka. Třeba ale poznamenat, že u žen byly tyto výsledky mnohem znepokojivější.

Autoři studie došli k závěru, že u obou pohlaví vzniká vyšší pravděpodobnost vzniku zlomeniny při úrazu nebo dokonce i riziko předčasného úmrtí v případě většího příjmu mléka.

Tyto výsledky tedy zpochybňují téměř všechny dosavadní vyjádření a doporučení týkající pití kravského mléka.

Které složky v mléce jsou nejproblematičtější?


Vysoké koncentrace laktózy a galaktózy mohou vysvětlovat, proč má mléko nepříznivý vliv na lidské tělo.

Tyto dvě látky totiž způsobují oxidativní stres a chronické záněty, které jsou ve své podstatě patogenní mechanismy spouštějící kardiovaskulární onemocnění a rakovinu.

U zvířat má konzumace galaktózy efekt podobný stárnutí - neurodegeneraci, pokles funkčnosti imunitního systému a změny v procesu genové transkripce.

Existují mléčné výrobky s pozitivním vlivem na zdraví?


Když švédští vědci porovnali mléko s ostatními mléčnými výrobky, nenalezli žádné negativní spojitosti.

Naopak příjem fermentovaných (kvašených) mléčných výrobků jako jsou jogurty, kyselé mléko a sýry se spojuje se snížením rizika zlomeniny při úrazu či rizika předčasného úmrtí.

Dosavadní studie odhalily, že fermentované mléčné produkty mají pozitivní vliv na zdraví člověka.

Zvyšují tzv. dobrý cholesterol, podporují snížení inzulínové rezistence a hlavně snižují riziko srdečního infarktu.