Potraviny, kterým byste se měli vyhnout, pokud trpíte problémy se štítnou žlázou.

0
(0)

Dalibor , 22. 03. 2021

Adekvátní a řádná lékařská péče je při problémech se štítnou žlázou samozřejmě klíčem k účinné léčbě. Pro zdraví své štítné žlázy můžete ale něco udělat i sami doma. Vzhledem k tomu, že strava hraje velmi důležitou roli ve fungování štítné žlázy, je důležité vyhnout se určitým potravinám, pokud vám byl diagnostikován problematický stav spojený se štítnou žlázou. O jaké potraviny se jedná?

Potraviny podporující problémy štítné žlázy

Cukr

Sacharidy, zejména pak rafinovaný cukr, jsou škodlivé takovým způsobem, že narušují normální hladinu cukru v krvi, a to je něco, čemu je třeba se vyhnout, pokud trpíte autoimunitním onemocněním štítné žlázy. Potraviny bohaté na cukr negativně ovlivňují fungování slinivky břišní, což vede k inzulínové rezistenci. V důsledku toho poškozuje štítnou žlázu a vede k významnému poklesu hladiny hormonů štítné žlázy.

Káva

Lidé trpící poruchami štítné žlázy by také měli být opatrní při užívání kávy. Pití mírného množství kávy každý den pravděpodobně neuškodí, ale v případě nadměrné konzumace může káva vážně ohrozit fungování nadledvinek. Spotřeba kávy stimuluje sekreci hormonů adrenalin a noradrenalinu přes nadledvinky. To způsobuje různé stavy štítné žlázy a únavu nadledvin.

Smažené jídlo

Smaženým potravinám bohatým na tuky byste se měly za každou cenu vyhýbat, pokud berete léky na štítnou žlázu. Tyto potraviny mohou ovlivnit účinnost léků na náhradu hormonu štítné žlázy, stejně jako negativně ovlivnit sekreci hormonů štítné žlázy v těle.

Lepek

Potraviny s vysokým obsahem lepku představují velkou hrozbu pro zdraví štítné žlázy v důsledku gliadinu, bílkoviny, se kterou lidské tělo zachází jako s cizím tělem. Štítná žláza produkuje enzym podobný gliadinu, transglutamináze a konzumace lepku způsobuje, že imunitní systém reaguje jak na gliadin, tak na transglutaminázu. Ve skutečnosti mohou být účinky lepku pociťovány až šest měsíců po konzumaci lepku. Doporučuje se, aby lidé s autoimunitním onemocněním štítné žlázy pravidelně podstupovali screening celiakie a nesnášenlivosti lepku.

Sójové boby

Konzumace sóji je povolena, ale pouze v mírném množství, protože může narušit vstřebávání syntetického hormonu štítné žlázy v těle. Doporučuje se také počkat nejméně 4 hodiny po užití léků na štítnou žlázu před konzumací sóji. To dává tělu dostatek času na metabolizaci každé látky zvlášť. Kromě toho isoflavony v sóji mohou vést ke snížení funkce štítné žlázy u lidí postižených nedostatkem jódu.

Křupavá zelenina

Ačkoli zdravotní přínosy křupavé zeleniny jsou nepopiratelné, v případě onemocnění štítné žlázy je nejlepší omezit jejich příjem. Je zde zdravotní riziko v případě nedostatku jódu a když křupavá zelenina zabírá významné procento vaší stravy. Pokud je však vaše strava dobře vyvážená a bohatá na základní živiny, denní konzumace této zeleniny by neměla být nic vážného.