Obsah článku
Formát: U každé pomazánky najdete stručné „co smíchat“ a „jak dochutit“. Množství přizpůsobte počtu porcí a chuti dětí.
Servírování: Mazejte na celozrnné pečivo, rohlíčky nakrájejte na menší kousky, přidejte proužky zeleniny (okurka, paprika, mrkev). Pro mlsné jazýčky pomozte s prvním soustem – děti se pak chytí.
Krémové tvarohové & máslové klasiky
Liptovská pomazánka: Máslo utřete s tvarohem, přidejte najemno cibuli, sladkou papriku, pár lžic mléka, osolte. Krémově vymíchejte.
Vídeňská: Máslo + tvaroh + nasekaná kapie + cibule + trochu hořčice; sůl dle chuti.
Tvarohová s kapíí: Máslo s tvarohem spojte, vmíchejte kapii, osolte.
Máslová
Džemová: Máslo s džemem (ideálně 100% ovoce) utřít do pěny.
Medová: Máslo promíchat s medem (med není vhodný pro děti do 1 roku).
Lečová: Máslo + sůl + okapané lečo, dobře promíchat a doladit.
Mrkvová: Do másla přidat trochu převařeného mléka, jemně strouhanou mrkev, sůl; promíchat dohladka. Variace: místo mrkve uvařené vejce/ sardinky + cibule + hořčice/ strouhaný sýr.
Zeleninové a luštěninové pomazánky
Hrášková: Máslo s mlékem vymíchat, přidat sterilovaný hrášek (můžete rozmačkat), dosolit.
Kedlubenová: Máslo + převařené mléko + jemná cibule + strouhaný kedluben; sůl.
Květáková: Uvařený a posekaný květák promíchat s máslem a cibulí, osolit.
Květák s vejcem: Uvařený květák + cibule + najemno nastrouhaná vařená vejce + máslo; osolit.
Luštěniny & soja
Čočková: Uvařenou čočku smíchat s máslem a cibulí, osolit.
Fazolová: Namáčené fazole uvařit a propasírovat, promíchat s máslem a cibulí, dosolit.
Sójová: Uvařenou sóju promíchat s máslem a cibulí, osolit.
Vejcové, rybí a játrové pomazánky
Vejcová s křenem: Máslo + najemno nasekané vařené vejce + křen + trocha hořčice; sůl. Variace: mrkev/ škvarky + hořčice + cibule/ tavený sýr.
Anglické chlebíčky (zapékané): Plátky sendviče pomažte máslem, potřete směsí z vyšlehaného vejce a strouhaného sýra, osolte, zapečte dozlatova.
Ryby & játra
Sardinková: Máslo promíchat se sardinkami, cibulí a citronovou šťávou, dosolit.
Tresčí játra: Máslo + pokrájená tresčí játra + cibule + citron; sůl dle chuti.
Játrová: Cibuli zpěnit, přidat játra, podusit doměkka, nechat zchladnout, promíchat s máslem a dosolit.
Sýrové variace pro malé jedlíky
Česneková: Máslo + tavený sýr + prolisovaný česnek + trocha mléka; sůl.
Sýrová s ředkvičkou: Máslo + tavený sýr + jemně strouhaná ředkvička; sůl.
Sýrová se šunkou: Máslo + tavený sýr + mletá šunka + převařené mléko; dosolit.
Sýrová se zeleninou: Máslo + strouhaný sýr + mrkev + kedluben + cibule + převařené mléko; sůl.
Mixy a „delikatesy“
Šunková školková: Máslo + trocha mléka + šunka + sýr + cibule; lze přidat mrkev, kedluben, celer, vařené vejce.
Budapešťanský krém: Máslo + tvaroh + strouhaný sýr + cibule + křen + kapka hořčice; sůl, vyšlehat do krému.
Sýrová se škvarkami: Máslo + strouhaný sýr + mleté škvarky + cibule + hořčice; dochutit.
Se špenátem a kapustou
Špenátová: Podušený, vymačkaný špenát promíchat s máslem, dosolit a dochutit česnekem.
Kapusta / „kel“
Kapustová s droždím: Kapustu uvařit a nasekat. Cibuli zpěnit, přidat droždí a krátce orestovat. Vše promíchat s máslem a dosolit.
Kapustová s vejcem: Kapustu uvařit a nasekat, cibuli zpěnit, přidat do másla spolu s najemno nastrouhaným vařeným vejcem; dosolit.
Speciály do trouby: anglické chlebíčky
Základ: Plátky sendviče pomažte máslem, směsí z vyšlehaných vajec osolte a posypte strouhaným sýrem. Zapečte dozlátova a podávejte s rajčetem či okurkou.
Bezpečnost, alergeny a skladování
- Alergeny: Mléko, vejce, ryby, lepek, celer – vždy je u dětí sledujte. Med není vhodný pro děti do 1 roku.
- Sůl & česnek: U menších dětí solit střídmě, česnek dávkujte jemně.
- Skladování: Přikryté v chladu 24 hod. (ideálně do druhého dne). Pomazánky s rybou/játry sníst co nejdříve.
- Konzistence: Pro menší děti mixujte dohladka, pro větší ponechejte drobné kousky.