Populární čajové značky obsahují nebezpečně vysoké hladiny pesticidů! Tímto 19 značkám čaje se vyhýbejte!

0
(0)

Dalibor , 10. 03. 2020

I když je čaj obecně považován za zdravější zdroj kofeinu než káva, nápoje nebo energetické nápoje, ukázalo se, že běžné čajové značky obsahují vysoké hladiny toxických látek.

 

Tyto toxické látky jsou fluorid a pesticidy, umělé složky, přidáno aroma a GMO (modifikovaný kukuřičný škrob a sójový lecitin).


 Úrovně toxických látek, které se nacházejí v těchto výrobcích, jsou tak vysoké, že z hlediska spotřeby jsou považovány za nebezpečné.

Stejně jako u většiny výrobků, ani v případě čajů neplatí, že všechny jsou připravovány stejně. Většina čajů se před sušením nepremýva, proto neorganické čaje obsahují zbytky pesticidů.

U některých značek čajů (dokonce i těch, které jsou prezentovány jako organické nebo neošetřované pesticidy) se v poslední době zjistilo, že obsahují pesticidy, které jsou známými karcinogeny, a to v množstvích, které přesahují limity povolené v USA i v EU.

Čajové rostliny do sebe vpíjejí pesticidy a těžké kovy jako houby.

Výzkumem byly odhaleny fakta o znečišťujících látek obsažených v běžných značkách čaje, ale i v samotných sáčcích, do kterých se čaj dávkuje.

Analytické zprávy o čajových výrobcích z Indie a Číny upozorňují na vysoký obsah nepovolených pesticidů v čajových produktech. Přitom se poukazuje na to, že v zemích, které jsou největšími exportéry čajů, absentuje mechanismus, který by je donucován nepoužívat pesticidy.

Úřad pro potraviny a léčiva (FDA) v USA v dovezeném čaji pravidelně nachází vysoké úrovně reziduí nelegálních chemikálií.

Mezi tyto látky patří:

  • permethrin (syntetický pyretroid spojován s rakovinou a poškozením endokrinního systému)
  • DDE (metabolit DDT, v USA zakázán od roku 1972)
  • heptachlorepoxid (derivát pesticidu heptachlor, který byl v USA zakázán pro použití v zemědělství jako termiticíd, který je karcinogenní a
  • nerozložitelný v životním prostředí)
  • acetamiprid (neonikotinoid toxický pro včely).

Tyto nálezy v běžném čaji zvyšují vystavení lidí nebezpečné směsi pesticidů.

Otázkou je, zda při pití čaje převažují negativní nebo pozitivní? Některé čaje jsou přeplněné pesticidy způsobujícími rakovinu, GMO a aromaty označenými jako přírodní.

Tyto příchutě jsou přísadami. Takovým je například i kastoreum (látka vyloučena ze žláz bobra, které se nacházejí v blízkosti jeho konečníku a většina potravin s malinovou příchutí se vyrábí právě z těchto sekretů).

Další přísadou je karmín-přirozená červeň č.4 (vyrobená z vysušeného a rozemletého Cochin Brouci, brouka-členovců; čaje a potravinám dodává červenou barvu).

Mnohé z běžných čajových značek prodávají své výrobky jako zdraví prospěšné, ale neudělají nic pro to, aby zkontrolovali toxiny, které se v jejich čajových produktech nacházejí.

Jsou vaše čajové sáčky toxické?

Síťková čajové sáčky

Síťková sáčky jsou úplný módní výstřelek. Věděli jste však, že tyto toxické sáčky na čaj jsou vyrobeny z plastu a mohou z nich při vystavení vysoké teplotě vytékat toxické chemikálie?

A papírové sáčky jsou zase trochu jiným rizikem, protože mnohé z nich jsou potaženy kancerogenní směsí! To je to, co potřebujete vědět o každém z těchto sáčků.

Plastové čajové sáčky


Plastové sáčky jsou vyrobeny z různých druhů plastů - syntetického hedvábí, PVC, termoplastu, polypropylenu, ale ty nejluxusnější jsou z potravinového nylonu nebo polyethylentereftalátu (PET).

 

Nylon a PET se považují za dva z nejbezpečnějších plastů. Mají extrémně vysoké teploty tání; to znamená menší pravděpodobnost, že by se plastové chemikálie vylouhovaly do vašeho čaje.


 
I když obě mají velmi vysokou teplotu tání, pro plasty existuje i další teplotní bod, který je třeba brát v úvahu: nazývá se teplota skelného přechodu (Tg).

Je to teplota, při které se začínají molekuly materiálů rozkládat. Tg materiálu je typicky nižší než jeho teplota tání. Tg PET je asi 76 ° C a Tg nylonu je 46,6 ° C.

Vzhledem k tomu, že voda se vaří při teplotě 100 ° C, je to obrovský problém. Je to překročení Tg PET a nylonu.

Takže dokud tyto plasty jsou obecně považovány za nejbezpečnější, pokud jde o jejich potenciál vyluhování, při jejich ponoření do vařící vody se jejich molekuly mohou ve skutečnosti rozpadnout a vyluhovat.

Bohužel ani Centrum pro zdraví, životní prostředí a spravedlnost, ani Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) nemají žádné informace o toxicitě plastových sáčků, ve kterých se dávkuje čaj, ale ani o hladinách umělohmotných chemikálií, které by se mohly přesunout do čaje v momentě, když je ponoříte do horké vody.

Papírové čajové sáčky
Papírové sáčky na čaj představují úplně jiné riziko. Mohou být ještě mnohem horší, než ty plastové. Mnohé papírové sáčky jsou ošetřeny chemickou sloučeninou zvanou epichlorhydrin.

Ten se používá pro výrobu epoxidových pryskyřic a působí jako pesticid! Epichlorhydrin je umělá hmota, která zabraňuje lámavosti čajových sáčků.

 

Problém je v tom, že epichlorhydrin může ve vodě rozpustit a stane se tak součástí nápoje. Podle vyjádření Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) dlouhodobé konzumování pitné vody s vysokým obsahem epichlorhydrinu může způsobit žaludeční problémy a zvýšené riziko vzniku rakoviny.

Národní institut pro bezpečnost a ochranu zdraví USA při práci (NIOSH) označuje hypochlórhydrín za potenciální karcinogen. Zjistilo se, že u zvířat způsobuje rakovinu, zhoršuje plodnost a oslabuje imunitní systém.

Čajové sáčky však nelze považovat za jediného viníka! Filtry do kávovarů, střívka klobás a vodní filtry jsou rovněž ošetřeny epichlorhydrin - chemickou sloučeninou, která se používá především při výrobě epoxidových pryskyřic, ale i jako pesticid.

Tímto 19 značkám čaje se vyhýbejte za každou cenu:


1. Lipton (Pure Green Tea)
2. Yellow Label Black Tea
3. Tetley
4. Twinings
5. Red Rose
6. No Name
7. Uncle Lee 's Legends of China. (Green Tea and Jasmine Green Tea)
8. King Cole
9. Signal
10. Allegro
11. Celestial Seasonings
12. Tazo
13. Teavana
14. Bigelow
15. The Republic of Tea
16. Yogi
17. Tea Forte
18. Mighty Leaf
19. Trader Joe 's