Pokud znáte někoho, kdo kupuje mandlové mléko, řekněte mu, aby přestal

0
(0)

Dalibor , 18. 01. 2020

Mandle jsou neskutečné zdravou potravinou a poskytují řadu zdravotních přínosů. Jsou bohatým zdrojem zdravých tuků, bílkovin, flavonoidů, anioxidantov a prospěšných fenolů.

Jejich přidání do jídelníčku tak poskytuje mnohé benefity a navíc, tělu také dodávají hodně energie.

Nicméně, přestože si většina lidí konzumujících mandlové mléko myslí, že je zdravější než kravské, tento druh mléka ve skutečnosti není až tak zdravý, jak si myslí.

Co je špatného na kupovaném mandlovém mléce?


Konkrétní závadou kupovaného mandlového mléka je to, že obsahuje více vody, sladidel a dalších přídavných látek než čisté mandle.

Výzkum ukázal, že typické mandlové mléko prodávané ve Velké Británii obsahuje pouze 2% mandlí. Zbytek je směs sladidel, vody, přidaných umělých vitaminů A, E a D.

Navíc kupované mandlové mléka obsahují škodlivou látku karagenan, která se do nich přidává jako zahušťovadlo.

Abyste získali alespoň trochu významnou dávku vitamínů, museli byste vypít celé litrové balení.

Tento fakt vysvětluje i to, proč má kupované mandlové mléko tak málo kalorií. V jednom sklenici je najdete jen zhruba 30, přičemž hrst mandlí je má až 160.

Nezanedbatelnou nevýhodou kupovaného mandlového mléka je i jeho vysoká cena. Profit tak z něj mají obvykle jen výrobci, nikoli však běžní konzumenti.

Odhaduje se, že celkový obrat výrobců tohoto produktu jen za tento rok dosáhne částky 1,7 miliardy dolarů!

Proč je třeba se vyhýbat karagenanu?


Jak jsme již uvedli, do kupovaného mandlového mléka se přidává zahušťovadlo karagenan, které mě budit dojem vysoké koncentrovanosti výrobku.

Nebo jinými slovy, aby voda vypadala jako husté mléko.

Karagenan je však látka, která vyvolává záněty v trávicím traktu. Proto vám doporučujeme, abyste vy nebo vaši přátelé přestali kupovat tuto drahou směs vody, sladidel, přídavných látek a pár mandlí.

Namísto toho si vyrobte vlastní mandlové mléko. Takovým způsobem mnohem snadněji získáte zdravotní přínosy mandlí a vyhnete se umělým sladidlům či jiným škodlivinám.

Jak si vyrobit domácí mandlové mléko?


Nač byste si kupovali nekvalitní a drahé mandlové mléko, když si dokážete doma jednoduše vyrobit vlastní.

Postup naleznete v následujícím videu (v angličtině):

Pro ty z vás, kteří anglicky nerozumíte, zde je stručný návod v češtině:

1. Namočte hrst mandlí (polivicu poháru) v misce vody přes noc.

2. Ráno je vložte do mixéru a rozmixujte s přibližně 6 dcl nové čisté vody (ne té, ve které byly přes noc namočené).

3. Vymixovanú tekutinu přeceďte přes látku nebo gázu a přelijte do skleněné nebo keramické nádoby.

4. Mandlové mléko držte v chladničce a zkonzumujte během následujících 3 dnů.

Závěr
Uvedeným postupem získáte mandlové mléko, které je nejen chuťově mnohem bohatší, ale i mnohem zdravější než to komerční.

Přichutit si ho můžete i trochou skořice nebo vanilkového extraktu.