Lopuch je jednou z nejúčinnějších léčivých rostlin. Kořen a listy se používají k léčebným účelům již stovky let. Lopuch čistí krev, podporuje imunitní systém a celkově prospívá lidskému organismu.
Jeho kořen a listy mají příznivý účinek zejména při revmatických potížích a doporučuje se i při cukrovce a problémech s krví.
Díky obsahu draslíku a vazodilatačním vlastnostem uvolňuje krevní cévy a tepny, zlepšuje krevní oběh, udržuje optimální krevní tlak a snižuje riziko kardiovaskulárních chorob.
Kořen lopuchu je bohatý na vlákninu, reguluje pohyby střev a zlepšuje trávení. Může se přidávat do salátů. Inulin je druh vlákniny, který pomáhá odstraňovat škodlivé bakterie ze žaludku a zabraňuje průjmům.
Pomáhá také stimulovat produkci žluči a pomáhá játrům snadněji odstraňovat toxiny. Díky bohatému obsahu vitamínů C a E, podporuje správné fungování imunitního systému. Tyto dva antioxidanty bojují s volnými radikály a snižují riziko chronických chorob.
Pomáhá při:
- Podporuje imunitu, antiseptické a potopudně účinky
- Odstraňuje záněty, podporuje pocení (chřipka), pročišťuje krev, detoxikuje
- Močopudné účinky, odvodňují a pročišťují ledviny a močové cesty
- Pročišťuje a podporuje i játra
- Pomáhá při revmatismu
- Prevence kardiovaskulárních onemocnění, snižuje vysoký krevní tlak
- Podporuje trávení, metabolismus, odstraňuje plynatost, pravidelnou stolici
- Snižuje hladinu cukru v krvi, vhodný při začínající cukrovce
Dezinfikuje pokožku, pomáhá hojit rány, urychluje hojení poraněné - Podporuje hojení kožních onemocnění (hnisavé rány, ekzém, akné)
- Odstraňuje lupy, mastnou pokožku hlavy, podporuje růst vlasů
- Uklidňuje nervy, odstraňuje stres a zlepšuje spánek
Způsoby použití
Japonci přidávají kořen lopuchu do různých pokrmů. Nařežou ho na proužky (tenké jako zápalky) a pak jej smíchají například s nastrouhanou mrkví, na proužky nakrájenou paprikou a zalijí sojovou omáčkou. Může se jíst syrový, posypaný trochou soli, nebo jej můžete přidat do polévek, či omáček. Dá se také nakládat octem s různými kořením. Kořeny se vykopávají rýčem, dobře se omyjí a nakrájí na malé kousky. Nevyhazujte ani slupku, protože je bohatá na živiny. Nechte ji uschnout a skladujte v papírových sáčcích.
Čaj z kořene
Použijte 2 kořeny na 1 litr vody. Povařte 10 minut a spotřebujte do 3 dnů. Na jeden šálek čaje použijte 5 - 8 plátků lopuchu. Chuť čaje je hořká, proto si jej můžete dosladit medem, přidat citrón, lístky máty nebo jiných bylin.
Venkovní použití
Odvar z lopuchu se díky svým antiseptickým a protizánětlivým vlastnostem může používat pro zlepšení stavu pokožky a pro zdraví vlasů při:
- psoriáze
- ekzémech
- vředech
- akné
- vypadávání vlasů
- lupech
Postup:
- 3 kořeny lopuchu přiveďte do varu v 1 l vody a vařte 20 minut.
- Můžete také kombinovat s kopřivou, břízou nebo tymiánem.
- Oplachujte pokožku hlavy tímto roztokem například po umytí vlasů.
Kontraindikace
Lopuch je bezpečná rostlina avšak pacienti s diabetem, kteří užívají inzulín by si měli při léčbě lopuchu sledovat hladinu glukózy.
Semena lopuchu by neměli jíst během těhotenství.