Plevel, který je nabitý léčivou silou: Lopuch čistí krev, podporuje imunitní systém a je zázračným elixírem pro celé tělo!

0
(0)

Jan , 07. 05. 2020

Lopuch je jednou z nejúčinnějších léčivých rostlin. Kořen a listy se používají k léčebným účelům již stovky let. Lopuch čistí krev, podporuje imunitní systém a celkově prospívá lidskému organismu.

Jeho kořen a listy mají příznivý účinek zejména při revmatických potížích a doporučuje se i při cukrovce a problémech s krví.

Díky obsahu draslíku a vazodilatačním vlastnostem uvolňuje krevní cévy a tepny, zlepšuje krevní oběh, udržuje optimální krevní tlak a snižuje riziko kardiovaskulárních chorob.

Kořen lopuchu je bohatý na vlákninu, reguluje pohyby střev a zlepšuje trávení. Může se přidávat do salátů. Inulin je druh vlákniny, který pomáhá odstraňovat škodlivé bakterie ze žaludku a zabraňuje průjmům.

Pomáhá také stimulovat produkci žluči a pomáhá játrům snadněji odstraňovat toxiny. Díky bohatému obsahu vitamínů C a E, podporuje správné fungování imunitního systému. Tyto dva antioxidanty bojují s volnými radikály a snižují riziko chronických chorob.

Pomáhá při:

  • Podporuje imunitu, antiseptické a potopudně účinky
  • Odstraňuje záněty, podporuje pocení (chřipka), pročišťuje krev, detoxikuje
  • Močopudné účinky, odvodňují a pročišťují ledviny a močové cesty
  • Pročišťuje a podporuje i játra
  • Pomáhá při revmatismu
  • Prevence kardiovaskulárních onemocnění, snižuje vysoký krevní tlak
  • Podporuje trávení, metabolismus, odstraňuje plynatost, pravidelnou stolici
  • Snižuje hladinu cukru v krvi, vhodný při začínající cukrovce
    Dezinfikuje pokožku, pomáhá hojit rány, urychluje hojení poraněné
  • Podporuje hojení kožních onemocnění (hnisavé rány, ekzém, akné)
  • Odstraňuje lupy, mastnou pokožku hlavy, podporuje růst vlasů
  • Uklidňuje nervy, odstraňuje stres a zlepšuje spánek

Způsoby použití

Japonci přidávají kořen lopuchu do různých pokrmů. Nařežou ho na proužky (tenké jako zápalky) a pak jej smíchají například s nastrouhanou mrkví, na proužky nakrájenou paprikou a zalijí sojovou omáčkou. Může se jíst syrový, posypaný trochou soli, nebo jej můžete přidat do polévek, či omáček. Dá se také nakládat octem s různými kořením. Kořeny se vykopávají rýčem, dobře se omyjí a nakrájí na malé kousky. Nevyhazujte ani slupku, protože je bohatá na živiny. Nechte ji uschnout a skladujte v papírových sáčcích.

Čaj z kořene

Použijte 2 kořeny na 1 litr vody. Povařte 10 minut a spotřebujte do 3 dnů. Na jeden šálek čaje použijte 5 - 8 plátků lopuchu. Chuť čaje je hořká, proto si jej můžete dosladit medem, přidat citrón, lístky máty nebo jiných bylin.

Venkovní použití

Odvar z lopuchu se díky svým antiseptickým a protizánětlivým vlastnostem může používat pro zlepšení stavu pokožky a pro zdraví vlasů při:

  • psoriáze
  • ekzémech
  • vředech
  • akné
  • vypadávání vlasů
  • lupech

Postup:

  • 3 kořeny lopuchu přiveďte do varu v 1 l vody a vařte 20 minut.
  • Můžete také kombinovat s kopřivou, břízou nebo tymiánem.
  • Oplachujte pokožku hlavy tímto roztokem například po umytí vlasů.

Kontraindikace

Lopuch je bezpečná rostlina avšak pacienti s diabetem, kteří užívají inzulín by si měli při léčbě lopuchu sledovat hladinu glukózy.

Semena lopuchu by neměli jíst během těhotenství.