Pecku z avokáda nevyhazujte, vypěstujte si z ní rostlinu

0
(0)

Jan , 02. 10. 2020

Avokádo se rychle stalo nedílnou součástí moderní zdravé výživy. Má to svůj důvod. Tento zelený plod má řadu výhod pro zdraví. Avokádo je bohaté na základní vitamíny, jako jsou E, K, C, B6, B5 a draslík. Kromě toho je bohatým zdrojem vlákniny a obsahuje řadu nenasycených mastných kyselin a tuků, které přispívají ke správnému fungování srdce a snižují cholesterol. Pro svoji nevýraznou chuť se avokádo používá k přípravě slaných i sladkých jídel. Těm propůjčí, kromě všech prospěšných látek, i svoji typickou krémovost.

Díky své všestrannosti se avokádo stalo velmi populárním a jeho oblíbenost i nadále roste. To má ovšem neblahý vliv na životní prostředí oblasti, ze které se dováží. Pěstování této rostliny má za následek ubývání původní vegetace, a to včetně deštných pralesů. Proto je vhodné ji konzumovat s mírou.

Vypěstujte si avokádo v pohodlí domova

Do očištěné avokádové pecky dokola zapíchněte 4 párátka. Jejich konce by měly být delší než sklenice, na jejíž okraje pecku „zavěsíte“. Sklenici (či podobnou nádobu) naplňte vodou tak, aby část pecky byla ponořená.

Pecku takto nechte po dobu dvou až šesti týdnů na teplém místě mimo přímé sluneční světlo. Vodu pravidelně obměňujte. V závěrečné fázi byste si měli všimnout objevujících se kořenů a posléze i stonku

Vezměte květináč o průměru 25 cm a naplňte jej půdou bohatou na živiny. Uprostřed vytvořte malou díru a mladou rostlinku zasaďte. Dávejte pozor, aby kořeny byly ponořené v zemině, a ujistěte se, že část pecky vyčnívá ven.

Rostlinu, která je schopná narůst až do výšky několika metrů, je třeba pravidelně a hojně zalévat. V případě, že listy začnou padat nebo zežloutnou, se zaléváním přestaňte. Pár dnů vyčkejte, než zemina uschne, a poté začněte znovu zalévat. Tentokrát ovšem častěji a s použitím menšího množství vody.